aA
Lenkijos Katalikų Bažnyčia nesiruošia į tikinčiuosius kreiptis specialiu sielovadiniu laišku dėl šalies narystės Europos Sąjungoje (ES).
Katalikų kunigas biblija
Katalikų kunigas biblija
Lenkijos Bažnyčios primas kardinolas Jozefas Glempas (Juzefas Glempas), kuris šiuo metu dalyvauja Varšuvoje vykstančioje šalies vyskupų konferencijoje, žurnalistams sakė, jog vyskupų nuomonė šiuo klausimu yra žinoma, o dalyvavimas referendume yra kiekvieno krikščionio pareiga.

"Dalyvavimas referendume dėl narystės ES yra dviguba pareiga - ir pilietinė, ir krikščioniška", - jam antrino Gniezno arkivyskupas metropolitas Henrykas Muszynskis (Henrikas Mušinskis) ir pažymėjo, kad prisijungimas prie besivienijančios Europos yra būtinybė.

Tuo tarpu Lenkijos kunigų, pritariančių eurointegracijai, kasmet mažėja. Jeigu 1998 metais Lenkijos narystę ES rėmė 84 proc. kunigų, tai šiemet - tik 59 proc., o integracijos priešininkų skaičius išaugo nuo 6 iki 20 procentų.

Daugiau kaip pusė Lenkijos gyventojų reiškia pasitikėjimą Europos Sąjunga (ES) ir viliasi, kad įstojimas į šį bloką atveria puikią galimybę pagerinti šaliesvyriausybės ir administracijos veiklą. Lenkijos viešųjų reikalų instituto surengta apklausa parodė, jog net 67 proc. lenkų nepatenkinti, kaip šalyje funkcionuoja demokratija.

Be to, vis daugiau respondentų mano, kad politikų veiklos motyvas yra valdžia ir pinigai. Tai rodo ir tai, jog pasitikėjimas Seimu smuko nuo 50 iki 12 procentų. Tačiau auga pasitikėjimas ES ir tarptautinėmis organizacijomis, ypač Jungtinėmis Tautomis (JT) ir NATO.

ES pasitiki 56 proc. lenkų, o Europos Parlamento ir Europos Komisijos darbu - 57 procentai. Tuo tarpu tik 7 proc. lenkų mano, jog Lenkijos institucijos dirba gerai, o 78 proc. įsitikinę, kad jos korumpuotos. Apklausa rodo, kad lenkai tikisi, jog integracija sustabdys aštrėjančią šalies valstybinių institutų krizę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.