aA
Buvęs Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) darbuotojas Laimutis Čepelė teisme reikalauja beveik 8 tūkstančių litų, kuriuos, jo teigimu, jam liko skolinga konfederacija.
V.Uspaskichas
V.Uspaskichas
© "Lietuvos žinios"
Vilniaus 2-osios apylinkės teisme pradėta nagrinėti civilinė byla, kurioje buvęs Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Laimutis Čepelė iš Seimo nario, Ekonomikos komiteto pirmininko Viktoro Uspaskicho vadovaujamos konfederacijos bando prisiteisti 7860 litų.

Liko skolinga

Dirbti tuometinėje Lietuvos verslininkų darbdavių konfederacijoje Čepelė pradėjo dar 1998 metų liepą. Jis, kaip vykdantysis direktorius, gaudavo 2500 litų atlyginimą. 1999 metų balandžio 24 dieną konfederacija, kurioje dirbo Čepelė, susivienijo su Nacionaline verslininkų konfederacija ir pasivadino Lietuvos verslo darbdavių konfederacija.

Tų pačių metų liepos 12 dieną vyriškis oficialiai su LVDK pasirašė darbo sutartį ir, gaudamas 1500 litų atlyginimą, Ekonomikos departamentui vadovavo iki 2002 metų lapkričio 1 dienos. "Konfederacijoms jungiantis buvo tikras chaosas, už 1999 metų balandį ir gegužę atlyginimą gavau, tačiau už birželį ir už 12 liepos dienų laukiu iki šiol", LŽ sakė Čepelė.

2002 metų rudenį vyriškis iš darbo išėjo šalių susitarimu. Už du mėnesius jis gavo išeitinę pašalpą, tačiau vėliau, apskaičiavęs gautas pajamas, nusprendė esąs apgautas. Pasak Čepelės, LVDK jam liko skolinga ne tik atlyginimą, bet ir klaidingai apskaičiavo išeitinę pašalpą. "Visą laiką gaudavau 1500 litų, tačiau paaiškėjo, kad nuo 2001 metų birželio 1 dienos mano atlyginimas sumažėjęs tris kartus (iki 500 litų)", - sako jis.

Čepelė iš LVDK reikalauja 7860 litų - nesumokėto atlyginimo, netesybų už visus metus, išeitinės pašalpos skirtumo ir 2000 litų moralinės žalos atlyginimo. "Save gerbiantis darbdavys privalo sumokėti", - teigia buvęs darbuotojas.

Nėra dokumentų

Pradėjus nagrinėti skundą teisme, paaiškėjo, kad konfederacijoms susijungus dingo beveik visi dokumentai, todėl bylą nagrinėjanti teisėja Nijolė Tankevičienė LVDK atstovus įpareigojo iki gegužės 20 dienos tuos dokumentus rasti.

"Jau bandžiau", - gynėsi LVDK atstovė. Teismui ji tvirtino, kad konfederacija neturi nė vieno tų metų dokumento. Kur jie dingo, niekas nežino. "Čia jau ne mano reikalas. Dokumentai, kiek žinau, buvo atiduoti. Jei ten vyrauja netvarka, tegul patys tvarkosi", - sakė Čepelė.

Kaip paaiškėjo, Verslininkų darbdavių konfederacijos likvidavimo procesas nebaigtas iki šiol, todėl gali būti, kad oficialiai Čepelė joje tebedirba.

Skolos nepripažįsta

LVDK neigia turinti skolų. Pasak konfederacijos atstovų, išeitinė pašalpa Čepelei apskaičiuota tinkamai, vyriškis pats pasirašė dėl darbo sutarties pakeitimo, kuriuo jam sumažintas atlyginimas. Konfederacijos atstovai pripažįsta, kad "gal ir liko" darbuotojui skolingi už 1999 metus, bet kadangi dokumentai dingę, skolos įrodyti negali nė viena pusė.

LVDK vykdančiojo direktoriaus Danuko Arlausko teismui atsiųstame laiške rašoma, kad jei LVDK Čepelei ir yra skolinga, pagal šių metų sausį įsigaliojusį Darbo kodeksą skola vis tiek anuliuojama. Šiame kodekse numatytas senaties terminas - 3 metai. "Ieškovas praleido ieškinio senaties terminą", - aiškina Arlauskas.

LVDK kategoriškai atsisako sudaryti taikos sutartį su buvusiu darbuotoju. Konfederacijos atstovų teigimu, per minėtą laiką keitėsi finansininkai, direktoriai, todėl susekti galų neįmanoma. "Čia tik pirmas įspėjimas, esu numatęs ir tolesnius žingsnius", - nuleisti rankų nesirengia Čepelė.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"