aA
Nemažą diskusiją visuomenėję sukėlusios konferencijos dalyviai priėmė rezoliuciją, kurioje ragina atlikti nuodugnius tyrimus dėl medikamentinio aborto ir tik tuomet jį įteisinti, įregistruojant reikalingus medikamentus neplanuotam nėštumui nutraukti.
Konferencijos "Medikamentinis abortas. Medicininiai aspektai" dalyviai rezoliucijoje teigia suprantantys, kad "nėštumo nutraukimas turi išlikti kaip kraštutinė priemonė, išvengiant neplanuoto nėštumo", tačiau kartu pažymi, kad "moterys turi teisę naudotis mokslo pažangos pasiekimais ir pasirinkti tarp medikamentinio ir chirurginio nėštumo nutraukimo".

Pasak rezoliucijos, kasmet Lietuvoje nutraukiama apie 20 tūkst. neplanuotų nėštumų, iš kurių 7 proc. tenka moterims iki 19 metų.

Rezoliuciją pasirašė moterų nevyriausybinės organizacijos, visuomenės sveikatos organizacijų, savivaldos institucijų atstovai, medikai.

Konferencija "Medikamentinis abortas. Medicininiai aspektai" vyko trečiadienį Vilniuje, Seimo rūmuose. Tai sukėlė opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos atstovų protestų.

Seimo narė konservatorė Irena Degutienė antradienį paragino Seimo pirmininką Artūrą Paulauską uždrausti šią konferenciją rengti Seime, nes joje kalbėta apie šalyje dar neregistruotą preparatą mefipristoną, sukeliantį medikamentinį abortą.

Dėl šios priežasties konferencijoje atsisakė dalyvauti ir savo nuomonę išsakyti Lietuvos katalikų bažnyčios atstovai. Trečiadienį konferencijos priešininkai prie Seimo surengė negausų piketą.

Beje, tarp konferencijos rengėjų buvo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos nario Jono Korenkos vadovaujama Visuomenės plėtros, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinė grupė.

Spaudos konferencijoje dalyvavę medikai teigė nesą abortų šalininkai, bet pirmiausia siekia, jog moterys galėtų kontroliuoti nėštumą, o nepageidaujamo nėštumo atveju - turėtų teisę pasirinkti jo nutraukimo priemones, tarp jų ir medikamentinį abortą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.