aA
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© ELTA
Į mero postą pasiūlytą liberalą A.Zuoką parėmė ne tik 24 mandatus turėjusi opozicija, bet ir prie jos prisidėję du Lenkų rinkimo akcijos nariai Janas Tadeušas Dovgialo ir Tadeušas Filipovičius.

Tačiau mero rinkimuose nebalsavo vienas liberalas - Vilmantas Drėma. Todėl pritrūko vieno balso, kad A.Zuokas būtų išrinktas meru. Kita vertus, tokio išrinkimo teisėtumas tikriausiai būtų užginčytas.

Kaip žurnalistams teigė A.Zuokas, V.Drėma "neaiškiomis aplinkybėmis dingo" prie patalpos, kur vyko balsavimas, durų po "susistumdymo" su į posėdį neužsiregistravusiais tarybos nariais. A.Zuokas nenorėjo daryti prielaidos, kad V.Drėma galėjo apsispręsti už jį nebalsuoti.

Trečiadienį vykusį posėdį sušaukė liberalų suburta koalicija, nutarusi nelaukti, kol pasibaigs teisminės procedūros, ir pripažinti negaliojančiais balandžio 9 dieną vykusių rinkimų rezultatus bei perrinkti merą.

Miesto tarybos posėdyje balandžio 9 dieną meru buvo išrinktas socialdemokratas Gediminas Paviržis. Balandžio viduryje Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėdamas liberalų skundą dėl sostinės mero ir jo pavaduotojo rinkimų teisėtumo, laikinai sustabdė išrinktojo miesto mero G.Paviržio ir vicemero liberaldemokrato Juozo Imbraso įgaliojimus.

Savo prašymą liberalai argumentavo tuo, kad pirmajame naujosios tarybos posėdyje dalyvavo trys tarybos nario mandatus turintys Seimo nariai, taip pat tuo, kad rasti du nustatytos formos neatitinkantys balsavimo biuleteniai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusį penktadienį nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos, leidžiančios parlamentarams dalyvauti pirmajame savivaldybės tarybos posėdyje, neprieštarauja Konstitucijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.