aA
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos daugumos atstovai praneša nedalyvausią trečiadienį rengiamame tarybos posėdyje, kuris šaukiamas opozicijos iniciatyva. Lietuvos socialdemokratų partijos, naujosios Sąjungos, Lietuvos rusų sąjungos, Liberalų demokratų partijos ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai tokį pareiškimą išplatino likus kelioms valandoms iki skelbiamo posėdžio pradžios.
Rekonstrukcija Vilnius
© ELTA
Posėdį inicijavo Liberalų, Moderniųjų krikščionių demokratų bei Konservatorių partijoms priklausantys tarybos nariai.

"Mūsų apsisprendimas nedalyvauti šiame posėdyje grindžiamas tuo, kad pateiktas svarstyti klausimas dėl balandžio 9 dienos Vilniaus miesto tarybos sprendimo "Dėl Vilniaus miesto mero išrinkimo" ir dėl jo pavaduotojo skyrimo atšaukimo yra neteisėtas",- teigiama žiniasklaidai pateiktame pranešime.

Pranešime cituojamas Vietos savivaldos įstatymo 20 straipsnis, kuriame numatyta, kad meras prieš terminą netenka savo įgaliojimų tik penkiais atvejais: kai jis atsistatydina; kai nusižengia padarydamas žalą valstybei ir yra Vyriausybės ar Valstybės kontrolės siūlymas; dėl laikino nedarbingumo, trunkančio daugiau kaip 3 mėnesius iš eilės; kai išvyksta nuolat gyventi į užsienį; kai jam pareiškiamas nepasitikėjimas.

Tokios pačios sąlygos nurodytos ir savivaldybės tarybos reglamento 56 straipsnyje. "Nė viena iš šių sąlygų negalioja, todėl pateiktas sprendimo projektas negali būti svarstomas",- pabrėžiama pranešime.

Sostinės tarybos dauguma taip pat pažymi, kad balandžio 15 dieną priimta Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis sustabdyti tarybos sprendimų veikimą yra apskųsta Vyriausiajam administraciniam teismui. Pasak pranešimo, "būtų tikslinga sulaukti galutinio šio teismo sprendimo".

Be to, daugumos atstovai laikosi nuostatos, kad praėjusį penktadienį priimta Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis dėl Savivaldybių rinkimų įstatymo atitikimo Konstitucijai kreiptis į Konstitucinį Teismą negali paveikti jau priimto tarybos sprendimo dėl mero išrinkimo, nes Konstitucinio Teismo nutarimai negalioja atgaline data.

"Dabartinę tarybos daugumą sudarantys jos nariai balandžio 18 dieną raštu patvirtino, kad jie ir toliau remia išrinktąjį miesto merą Gediminą Paviržį. Desperatiški opozicijos bandymai trukdyti tarybos veiklą, siūlymai nusižengti galiojantiems įstatymams negali būti remiami",- teigiama pranešime.

Daugumos atstovai pabrėžia ne kartą siūlę opozicijai baigti tuščią politikavimą, pripažinti savo pralaimėjimą ir kartu imtis darbo vilniečių labui. Pasak pranešimo, "Nenormalu, kad jau visas mėnuo miesto taryba negali normaliai funkcionuoti tik dėl opozicijos nenoro pripažinti tai, kas akivaizdu ir priimtina demokratinėje valstybėje: miesto valdymas pereina į naujosios daugumos rankas".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.