aA
Buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walesa (Lechas Valensa) teigia, kad siekiai iš Rusijos gauti kompensaciją už okupacijos padarytą žalą yra teisingi, tačiau artimiausią šimtmetį neįgyvendinami.
Spaudos konferencijoje Vilniuje pirmadienio popietę L. Walesa komentavo Lietuvos vadovybės pastangas siekti okupacijos žalos atlyginimo iš Rusijos ir Vokietijos.

Paklaustas, ar vienodai sunkiai nuo buvusios Sovietų Sąjungos nukentėjusioms Lietuvai ir Lenkijai vertėtų sutelkti tarptautines pastangas, siekiant žalos atlyginimo iš Rusijos, L. Walesa atsakė, jog "tai pageidautina, tai derėtų padaryti".

Tačiau, pasak L. Walesos, "žinoma, kokioje būklėje yra Rusija".

Anot jo, Lietuva ir Lenkija šiuo pereinamuoju metu turi rimtų ekonominių sunkumų, o Rusijoje šias problemas reikia padauginti proporcingai šios šalies dydžiui.

Pasak buvusiojo Lenkijos prezidento ir ilgamečio kovotojo už demokratiją savo šalyje, reikalavimai Rusijai "nediskutuotini", tačiau "šį šimtmetį, ir, įtariu, kitą šimtmetį šios problemos neišeis išspręsti".

"Pozicija teisinga, tačiau iš materialinės pusės visiškai neįgyvendinama", sakė L. Walesa. Jis pridūrė, kad "Lietuvai ir Lenkijai labai reikia pinigėlių".

Lietuvos Seimas svarsto parlamento pirmininko Vytauto Landsbergio inicijuotą įstatymo projektą, kuriuo siekiama įpareigoti Vyriausybę siekti okupacijos žalos atlyginimo iš Rusijos.

Tuo pat metu Lietuvos Vyriausybė ragina Vokietiją dvišaliu pagrindu sureguliuoti per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvos piliečių patirtos žalos atlyginimą.

L. Walesa pirmadienį Vilniuje dalyvavo tarptautiniame kongrese "Komunizmo nusikaltimų įvertinimas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.