aA
Vilniuje pirmadienį pradėjo posėdžiauti tarptautinis visuomeninis tribunolas, kuris paskelbs sprendimą dėl komunizmo nusikaltimų.
Tarptautinio kongreso "Komunizmo nusikaltimų įvertinimas" sudarytas tribunolas posėdžiaus iki trečiadienio, kai paskelbs nuosprendį ar nutartį.

Tribunolo kolegiją sudaro šeši teisėjai, kuriems pirmininkauja vilnietis teisininkas Vytautas Zabiela. Vyriausiąja prokurore šiame procese paskirta klaipėdienė advokatė Zita Šličytė, kaip liudytojai procese bus apklausiami Lietuvos, Čekijos, Slovakijos, Latvijos, Albanijos, Baltarusijos, Ukrainos bei Vengrijos atstovai.

Pirmąją proceso dieną buvo išklausyta vyriausioji kaltintoja Z. Šličytė. Ji savo kalboje pabrėžė, jog komunizmas ir nacizmas padarė panašaus pobūdžio nusikaltimų žmonijai ir todėl palygino Niurnbergo procesą su Vilniaus tribunolo posėdžiu.

Vyriausioji kaltintoja teigė, kad komunizmas nėra ideologija, o tik teorija, kuria grindžiami kriminaliniai nusikaltimai žmogiškumui ir žmonijai. Ji buvusią Sovietų Sąjungą apkaltino planavus ir vykdžius agresiją prieš Lietuvą, priminė Ribbentropo-Molotovo paktą, kuriuo Rusija ir Vokietija pasidalijo Lietuvą ir kitas valstybes.

Komunistų partiją Z. Šličytė savo kalboje vadino nusikalstama organizacija, kurios nariai turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Komunistai taip pat buvo apkaltinti genocidu.

Z. Šličytė vardijo sąrašą asmenų, kuriuos komunistai trėmė ir naikino. Šiame sąraše be lietuviškų partijų ir organizacijų narių vardijami prekybininkai, pramonininkai, valdininkai, teisėsaugos pareigūnai, namų savininkai, "kriminaliniai elementai, prostitutės, filatelistai, esperantininkai ir kiti".

Pasak kaltintojos, ypač žiaurų genocidą patyrė Klaipėdos krašto, dabartinės Kaliningrado srities gyventojai, kurį okupavus, buvo pakeisti vietovardžiai.

Be kitų komunizmo nusikaltimų Z. Šličytė minėjo žemės nacionalizavimą, gyventojų pavertimą beturčiais, menkai apmokamo darbo vergais.

Komunizmo nusikaltimu kaltintoja vadino genetinio Lietuvos fondo sunaikinimą, nes protingiausi ir stipriausi žmonės buvo sunaikinti arba patys pasitraukė į Vakarus, bijodami represijų.

Pasak proceso prokurorės, komunistinio režimo metu Lietuva neteko 780 tūkst. žmonių ir patyrė 278 mlrd. JAV dolerių nuostolių.

Z. Šličytė, baigdama kaltinamąją kalbą, tribunolo teisėjų kolegijos prašė įvardinti už komunizmo nusikaltimus atsakingus subjektus ir pateikti jiems ieškinius, taip pat paraginti Jungtines Tautas neteikti politinio prieglobsčio komunizmo nusikaltėliams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.