aA
Libija sumokės po 10 milijonų JAV dolerių kompensacijas 270-ies žmonių, žuvusių 1988 metais virš Škotijos Lokerbio miesto sprogus lėktuvui, šeimoms, antradienį pranešė užsienio reikalų ministras Abdel Rahmanas Shalghamas (Abdel Rahmanas Šalgamas).
Stacks of Money
Per šią katastrofą žuvo 259 lėktuvo keleiviai bei įgulos nariai, daugiausiai amerikiečiai, ir dar vienuolika Lokerbio gyventojų.

"Mano šalis prisiėmė civilinę atsakomybę už savo pareigūnų veiksmus šioje Lokerbio byloje, remdamasi tarptautine civiline teise ir Londone kovo mėnesį Libijos, Amerikos ir britų pareigūnų priimtu nutarimu", - sakė jis.

Pasak A.Rahmano, visos kompensacijos žuvusiųjų šeimoms išmokėjimas yra viena iš Jungtinių Tautų ir JAV Libijai paskelbtų sankcijų atšaukimo sąlygų. Libija per du kartus jau išmokėjo žuvusiųjų šeimoms po 8 mln. dolerių.

Po to, kai Lokerbio tragedijos aukų giminėms bus pervesta po dar 2 mln. dolerių, Libija reikalaus išbraukti ją iš JAV paskelbto terorizmą remiančių šalių sąrašo, pridūrė ministras.

Bendra kompensacijų suma sudarys 2,7 mlrd. dolerių. Būtent tokią sumą, pasak JAV pareigūnų, Libija pasiūlė išmokėti per kovo 12 dieną vykusias derybas su JAV ir Britanijos pareigūnais. Pareigūnai taip pat sakė, kad Tripolis iš dalies prisiėmė atsakomybę dėl šios katastrofos, nors anksčiau to nesutiko padaryti.

2001-ųjų sausį 49 metų Libijos agentas Abdel Bassetas al-Megrahi (Abdel Basetas Megrahis), kuris buvo vienas iš dviejų įtariamųjų Lokerbio byloje, už 270 "Pan Am" lėktuvo keleivių, įgulos narių ir Lokerbio gyventojų nužudymą buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Vėliau vykęs apeliacinis teismas nuteistojo skundą atmetė.

Kitas iš Londono į Niujorką skridusio "Pan Am" lėktuvo sprogdinimu kaltintas libietis Al-Aminas Khalifa Fahima (Aminas Chalifa Fahima) pirmojo teismo proceso metu buvo išteisintas.

Sankcijos, kurias JT įvedė Libijai po Lokerbio tragedijos, buvo sustabdytos, kai Tripolis perdavė du įtariamuosius šioje byloje, tačiau iki šiol visiškai nepanaikintos. Tuo tarpu Jungtinės Valstijos savo ruožtu ėmė taikyti Libijai atskiras sankcijas.

Kad sankcijos būtų panaikintos, iš Libijos buvo reikalaujama sumokėti kompensacijas žuvusiųjų per Lokerbio tragediją šeimoms, taip pat prisiimti atsakomybę už šį incidentą ir išsižadėti terorizmo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.