aA
Antradienį įvykusio pieno gamintojų susirinkimo metu prieita prie nuomonės viešas žemdirbių akcijas - blokuoti svarbesnius šalies kelius - atidėti iki gegužės vidurio. Nutarta artimiausią penktadienį, gegužės 2-ąją, sukviesti skubų pasitarimą su pieno perdirbėjais, kitą savaitę prašyti susitikimo su Ministru Pirmininku Algirdu Brazausku.
Žemdirbių mitingas prie Seimo
Žemdirbių mitingas prie Seimo
© ELTA
Jei žemdirbiams nebus atsakyta, kokia suma ir kada bus skirta papildoma parama žemės ūkio sektoriui, nuo gegužės 15-osios jie grasina pradėti svarbesnių šalies kelių, vedančių pasienio postų link, blokadą.

Pasak Žemės ūkio rūmų pranešimo, į išplėstinį susirinkimą suvažiavo apie šimtą žemdirbių, tarp kurių buvo ir gana aršiai nusiteikusių, nelinkusių laukti ir derėtis su Vyriausybe, siūlančių tuoj pat imtis veiksmų, nes Vyriausybė konkrečiai nekalba apie paramą žemės ūkio sektoriui.

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Algirdas Ražauskas pasiūlė palaukti ir suteikti dar vieną šansą Vyriausybei rasti paramos lėšų šaltinį, konkretizuoti sumą ir paramos skyrimo datą.

Ne visus susirinkusiuosius toks pasiūlymas tenkino. Šakių rajono ūkininkas Jonas Vilionis sakė, kad vėl bus tik gražiai šnekama, tad dar kartą "pasimauti ant pažadų" neverta.

Ketvirtadienį Žemės ūkio rūmų pirmininkas Jonas Ramonas ragino valdžia nepatenkintus žemdirbius nesiimti kraštutinių veiksmų - neblokuoti kelių, o dar turėti kantrybės ir, kol vyksta sprendimų paieška, baigti pavasario darbus. Jo teigimu, balandžio viduryje parodę savo vienybę ir susirinkę į mitingą prie Seimo rūmų, žemdirbiai sužinojo, kad yra vilčių išgelbėti skęstantį žemės ūkio sektorių.

Tuoj po viešos akcijos Seimas įpareigojo Vyriausybę ieškoti rezervo ir vasaros pradžioje perskirstant biudžetą skirti žemės ūkiui paremti 142 mln. Lt. Šiuo metu vyksta ir planuojami nauji žemdirbių atstovų susitikimai su šalies vadovais.

Jų metu ieškoma geriausio varianto kaimui ir valstybei, diskutuojami įvairūs papildomų lėšų šaltiniai, nurodė J. Ramonas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.