aA
94,4 proc. šauktinių dantys nėra sveiki ir kariams reikia stomatologų pagalbos, rodo Kauno medicinos universiteto (KMU) mokslininkų atliktas tyrimas. 91,5 proc. apžiūrėtų ir apklaustų šauktinių reikėjo plombuoti ėduonies pažeistus dantis, 40,3 proc. - buvo būtinas šaknų kanalų gydymas, 97,2 proc. - parodonto audinių pažeidimų gydymas, pranešė KMU.
Dantistas
Trečdaliui šauktinių reikėtų burnos chirurgo pagalbos, ketvirtadaliui - atkurti dantų defektus vainikėliais ir tiek pat šauktinių reikėtų dantis protezuoti.

Tyrimo metu nustatyta, kad Lietuvos kariuomenės šauktinių, kurių vidutinis amžius 21 metai, burnos ertmės būklė yra bloga. Dantų ėduonis pažeidęs 99,1 proc. tirtų jaunuolių, o parodonto (audinių aplink dantį) pažeidimų rasta 97,2 proc. vaikinų burnose.

84 proc. šauktinių burnos higiena buvo bloga arba patenkinama. 60,8 proc. šauktinių dantys buvo neišgydyti, 11,4 proc. kai kurie dantys išrauti ir tik 27,3 proc. plombuoti.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 613 karių, buvo atliktas 2000-2002 metais Kauno ir Klaipėdos karo prievolės centruose (KPC), kuriuose buvo atliekama šauktinių į Lietuvos kariuomenę medicinos apžiūra ir apklausa. Kasmet į kariuomenę pašaukiama apie 4 tūkst. jaunuolių.

Atliekant tyrimą pastebėta, kad daugelis turinčių nesveikus dantis šauktinių yra kilę iš kaimų, nebaigę vidurinės mokyklas ir rūko. Iš kaimo yra kilę apie 80 proc. visų šauktinių.

KMU mokslininkų paskaičiavimais, dantų gydymo išlaidos vienam šauktiniui sudarytų 572 litus. Vieno šauktinio dantų plombavimui reikia apie 185-195 litų. Maždaug tiek pat kainuotų vieno šauktinio dantų protezavimas.

Endodontiniam dantų šaknų gydymui reikėtų 137 litų, parodonto ligų gydymui - 33 litų, chirurginiam - 15 litų. KMU medicinos mokslų daktaro Edvardo Kelbausko teigimu, didelis stomatologinių ligų paplitimas tarp kariuomenės šauktinių, bloga jų burnos higiena, rūkymo paplitimas, liudija, kad Lietuvoje būtina plėsti ir aktyviau įgyvendinti stomatologinių ligų profilaktiką vaikams ir paaugliams.

"Dantų šaknų ligos gali tapti karių nedarbingumo priežastimi, ypač daug rūpesčių sukelia neatidėliotinos medicininės pagalbos suteikimas kariams išvykus į ilgalaikes pratybas ir karines misijas, todėl šauktinių burnos sveikatos įvertinimas ir gydymo reikmės nustatymas yra viena iš svarbesnių problemų", - įsitikinęs mokslininkas.

Komentuodama šio tyrimo rezultatus, Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad šiuo metu karių stomatologinei priežiūrai skiriamas išskirtinis dėmesys.

Pasak Karo medicinos tarnybos (KMT) vado pulkininko leitenanto Leonardo Bakaičio, dauguma jaunuolių tarnauti ateina iš kaimo vietovių, kur stomatologinių paslaugų arba beveik nelikę, arba jos brangiai kainuoja, todėl kariuomenėje vaikinams suteiktos visos galimybės nemokamai susitaisyti dantis.

Beveik visuose daliniuose įrengti modernūs stomatologų kabinetai, dirba kvalifikuoti specialistai. Ten, kur tokių kabinetų nėra, pavyzdžiui, Tauragės batalione, sudarytos sutartys su civiliniais stomatologinių paslaugų teikėjais, kad kariai būtų nemokamai pas juos gydomi.

Didžiausias krūvis kariuomenės stomatologams tenka Ruklos mokomajame pulke, kur ką tik į tarnybą pašaukti jaunuoliai apmokomi pagal bazinį kario kursą. Ten yra dvi modernios stomatologų darbo vietos, planuojama trečia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.