aA
15 merginų iš Lietuvos, kovo mėnesį išvykusių į Honkongą dirbti baro šokėjomis, atsidūrė savotiškuose spąstuose - dėl siautėjančio viruso, sukeliančio ūmų kvėpavimo takų uždegimą SARS, daugelis barų uždaryti, o sugrįžti į namus merginos negali.
Honkonge gyventojai su kaukėmis
Honkonge gyventojai su kaukėmis
© EPA-ELTA
Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", profesionalios šokėjos šiais metais pasirašė sutartį pusę metų dirbti Honkonge, o baro savininkas paėmė jų pasus. Merginos be dokumentų paprastai yra paliekamos tol, kol užsidirbs pinigų, kuriuos baro savininkas būna sumokėjęs už jų kelionę ir vizą.

Merginos į Honkongą, kur nuo SARS jau mirė 138 žmonės, išvyko per privačias pažintis, išgirdusios, kad šiame Kinijos didmiestyje reikalingos šokėjos, todėl jų interesams neatstovauja jokia agentūra.

Dienraščio teigimu, merginos visą laiką sėdi kambaryje, o į miestą išeina tiktai nusipirkti maisto produktų. Tada jos ant veidų užsideda marlines kaukes. Visos merginos yra apdraustos. Jos tikisi, kad draudimas galios, jei jos susirgtų.

Kinijos konsulas Lietuvoje Ding Tao dienraščiui teigė, kad į Honkongą vykstantiems Lietuvos piliečiams vizų nereikia, ten galima gyventi tris mėnesius, o vėliau leidimą pratęsti.

Nors vykstant gyventi į Honkongą pusei metų viza reikalinga, per pastaruosius dvejus metus nė vienas Lietuvos pilietis Vilniuje nesikreipė į konsulą, prašydamas vizos į Honkongą, todėl konsulas negalėjo pasakyti, kiek šiuo metu Lietuvos piliečių yra Honkonge.

Pirmadienį Lietuvos ambasadorius Kinijoje Artūras Žurauskas paragino išvykti iš Kinijos visus Lietuvos piliečius.

Praėjusią savaitę į Vilniaus infekcinę ligoninę buvo paguldytas vyriškis, kuriam pasireiškė sergantiems SARS būdingi simptomai - vyriškis labai karščiavo - temperatūra buvo apie 40 laipsnių, kosėjo. Jis prieš pusantro mėnesio lankėsi Malaizijoje.

Tačiau medikų konsiliumas nepatvirtino prielaidos, kad Vilniuje gyvenantis JAV pilietis gali sirgti SARS.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.