aA
Prezidentas neketina keisti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo, tačiau pats STT direktorius Valentinas Junokas teigia turįs žinių apie kai kurių nusikalstamų grupuočių norą juo "atsikratyti". "Prezidentas neketina keisti Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovo, tai prezidentas aiškiai pasakė V.Junokui", - po susitikimo pirmadienį sakė prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.
Valentinas Junokas
Valentinas Junokas
© ELTA
Atstovas spaudai pažymėjo, jog prezidentas norėtų aktyvesnės STT veiklos, kad per kitą susitikimą būtų galima kalbėti apie "konkrečius labai gerus skaičius".

"Jo ekscelencija neišreiškė noro keisti STT vadovus ir užtikrino paramą. Nors kai kur mes užčiuopiame tam tikrą informaciją, kad kai kurios kontrabandinės grupuotės džiaugtųsi, jei STT taip pat vadovai būtų keičiami", - sakė V.Junokas.

STT direktorius nesukonkretino, kokios grupuotės ir iš kur jos, tačiau pažymėjo, kad tos grupuotės nėra iš Kauno.

Pagal STT įstatymą tarnybos direktoriaus kandidatūrą teikia Seimui ir, šiam pritarus, jį skiria bei atleidžia iš pareigų prezidentas. Direktorius skiriamas penkeriems metams, tačiau šias pareigas jis gali eiti ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

V.Junokas STT direktoriumi paskirtas 2000-ųjų birželį.

Pokalbio dalyvių teigimu, susitikime daugiausiai dėmesio buvo skirta kovai su korupcija.

"Prezidentas tikisi sustiprinimo kovos su korupcija, išsamesnio, gilesnio, pilnesnio nacionalinės kovos su korupcija priemonių įgyvendinimo ir korupcijos sumažinimo visose srityse, taip pat - administraciniame sektoriuje, ypatingą dėmesį skiriant stambiausių korupcijos faktų demaskavimui ir išaiškinimui, kad Lietuva, žengdama į Europos Sąjungą, parodytų savo gebėjimus mažinant korupciją", - sakė V.Junokas.

STT vadovas teigė iš prezidento nesulaukęs tiesioginių priekaištų, tačiau buvo kalbėta apie Europos Komisijos nario, atsakingo už ES plėtrą, Gunterio Verheugeno (Giunterio Ferhoigeno) laišką, kuriame priekaištaujama dėl administracinių gebėjimų trūkumo bei nepakankamos kovos su korupcija.

Pasak R.Gorbačiovo, prezidento nuomone, kova turėtų būti aktyvesnė, STT turėtų veikti aktyviau, ryžtingiau, ypač akcentuojant stambią kontrabandą.

Pasak atstovo spaudai, tai yra ne tik dėl to, kad Lietuva susilaukia priekaištų iš Europos Komisijos, tačiau ir dėl to, kad, sumažinus šešėlinę ekonomiką, Lietuvos biudžetas pasipildytų didelės lėšomis.

Per pirmąjį šių metų ketvirtį STT pareigūnai atskleidė 49 nusikaltimus, iš jų - 35 valstybės tarnybai (30 proc. daugiau palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu). Tarp jų - 6 papirkimo atvejai, 10 kyšio ėmimo atvejų, 4 tarybos pareigų neatlikimo atvejai, 1 tarnybos įgaliojimų viršijimo atvejis.

Taip pat atskleista 14 kitų nusikaltimų - nusikaltimai viešajai tvarkai ir visuomeniniam saugumui, nuosavybei, finansams ir kt.

Per tris šių metų mėnesius STT nustatė 61 asmenį, įtartą nusikaltimų padarymu, iš jų - 38 valstybės tarnautojai ir pareigūnai. Pagal STT išaiškintas nusikalstamas veikas iškeltos 26 baudžiamosios bylos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.