aA
Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nesutinka, kad būtų panaikinti apribojimai, kurie dabar taikomi valstybines pensijas gaunantiems buvusiems statutiniams pareigūnams.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© ELTA
Tokį sprendimą komitetas priėmė pirmadienį, apsvarstęs vidaus reikalų ministerijos (VRM) pateiktą Vidaus reikalų, Specialiųjų tyrimų tarnybos, valstybės saugumo, krašto apsaugos, prokuratūros, Kalėjimų departamento, jam pavaldžių įstaigų bei valstybės įmonių pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo pataisą.

VRM siūlo atšaukti dabar galiojančią tvarką, pagal kurią išėjusiems iš tarnybos pareigūnams ir kariams, kurie po valstybinių pensijų už tarnybą paskyrimo dirba ir moka "Sodrai" įmokas, mokama ne visa pareigūno ar kario valstybinė pensija, o tik 30 proc. šios pensijos.

VRM Pensijų skyriaus vedėja Daiva Stalygienė sako, kad tokia padėtis labiausiai į neviltį varo maždaug 350-400 litų pensijos gaunančius rajonų policininkus.

"Policininkai į pensiją išeina būdami itin darbingo amžiaus - 40-50 metų, tačiau kitą, jau nekalbu apie pelningą darbą, susirasti provincijoje yra labai sunku, nes statutinių pareigūnų perkvalifikavimo sistema darė neveikia", - tvirtino D.Stalygienė.

Pasak jos, dabar 30 proc. paskirtos valstybinės pensijos dalis mokama 1,2 tūkst. buvusių statutinių pareigūnų, iš kurių 900 dirbo vidaus reikalų ministerijos sistemoje.

Norint jiems mokėti visą priskaičiuotą valstybinę pensiją, biudžete šiais metais papildomai reikėtų rasti 3, 3 mln. litų, o 2004-aisiais - mažiausiai 5 mln. litų.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus teigimu, dirbantiems į pensiją išėjusiems statutiniams pareigūnams, mokėti visą pensiją, priskaičiuotą už jų tarnybą, būtų nemaža našta biudžetui.

"Tokią prabangą gali leisti tik turtingos valstybės", - sakė A.Butkevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pensijų skyriaus vedėjos pavaduotojos Irmos Juknelytės teigimu, priimant sprendimą dėl pensijos mokėjimo dirbantiems į pensiją išėjusiems statutiniams pareigūnams, reikėtų kartu peržiūrėti ir teisėjų, mokslininkų bei I ir II laipsnių pensijų mokėjimo tvarką.

"Jeigu teisėjų, mokslininkų bei I ir II laipsnių pensijų gavėjai turi darbą ir moka įmokas "Sodrai", jiems paskirtos valstybinės pensijos, skirtingai nei statutiniams pareigūnams, nėra mokamos visiškai", - BNS sakė I.Juknelytė.

Neatsižvelgiant į gaunamas pajamas, į pensiją išėjusiems statutiniams pareigūnams, visa valstybinė pensija už tarnybą buvo mokama iki 2001 metų.

Valstybinė pensija pareigūnams ir kariams paskiriama ištarnavus 20 metų. Šią pensiją turi teisę gauti apie 10 tūkst. buvusių statutinių darbuotojų. Vidutinė pensija - 558 litai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.