aA
Lietuvos įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžių vadovai pirmadienį pasveikino Vilniuje susirinkusius tarptautinio kongreso "Komunizmo nusikaltimų įvertinimas" dalyvius.
Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis pabrėžė, kad "komunizmo idėja gimė ir plito kaip viena XX amžiaus utopijų", kurią "lydėjo karštų fanatikų ir šaltų ciniškų demagogų darbai" ir teigė, kad "komunizmo viruso veikimas yra jaučiamas ir plačiau".

"Demagogija ir agresija kiršinant visuomenės grupes, socialines klases vieną prieš kitą, yra ir toliau atpažįstami "raudonojo fašizmo" bruožai, tie patys, kaip ir rudojo, nepaisant, ar būtų keliamos vėliavos su svastikomis ar kūjais, ar apverstos trispalvės", sakė V. Landsbergis.

Jis turėjo galvoje tai, kad antisemitiniais pasisakymais skandalingai pagarsėjęs Lietuvos laisvės sąjungos lyderis, dabartinis Kauno meras Vytautas Šustauskas į vieną savo akcijų atvyko, virš automobilio iškėlęs apverstą Lietuvos valstybinę vėliavą.

"Todėl šiandien prasidedantis kongresas turi keleriopą reikšmę - ir tarptautinę, tarpvalstybinę, ir vietinę, ir bendražmogišką. Nes tiesos apie praeitį ir žinojimo apie dabartį reikia visiems kaip vaistų", sakė V. Landsbergis.

"Teprasideda ir šis procesas, be kurio tarptautinis teisingumas gerokai luošas krypuliuoja į naują tūkstantmetį. Iš Vilniaus - į Hagą, štai kur būtų labai aiškus tikslas", sakė Seimo pirmininkas.

Savo kalboje V. Landsbergis ilgai ir išsamiai vardijo pokaryje sovietų valdžios įvykdytus žiaurumus - nuo Lietuvos piliečių genocido iki žuvusiųjų laisvės kovotojų bei mirusių represuotųjų kūnų išniekinimo. V. Landsbergis pavadino tai nekrosadizmu.

V. Landsbergis pabrėžė, kad vienas žiauriausių sovietmečio žudikų - buvęs KGB karininkas Petras Raslanas - gyvena Rusijoje.

"Dabar Rusija globoja kadrinį čekistą komunistą, metų metais nerasdama būdų net perduoti jam kvietimą į Lietuvos teismą", sakė V. Landsbergis.

Šios formalios teisinės procedūros reikia, kad P. Raslanas Lietuvoje būtų teisiamas jam pačiam nedalyvaujant.

Ministras pirmininkas Andrius Kubilius teigė, kad "atėjo laikas kelti klausimą ir dėl kompensacijų nuo komunistinio režimo nukentėjusiems asmenims".

"Tai pirmiausia turi būti taikytina dešimtims tūkstančių Lietuvos piliečių, komunistinių režimų ištremtų į gulagus, ir politiniams kaliniams. Teisingumas bus atkurtas tik tada, kai bus ne tik įvertinti komunizmo nusikaltimai, bet ir atlyginta padaryta žala", sakė premjeras A. Kubilius.

Anot jo, "po 50 metų priverstinės tremties į komunizmo lagerį, mes sugrįžtame į laisvų ir demokratinių valstybių bendriją".

"Norėdami tapti pilnaverčiais šios bendrijos nariais, visą tą neigiamą paveldą turime įveikti. Manau, kad geriausias būdas tai padaryti - tai žengti sąžiningos ir bekompromisinės akistatos su komunizmu keliu", sakė A. Kubilius.

Po kongreso svečių sveikinimų buvo suformuotas vadinamasis tribunolas, kurio pirmininku išrinktas advokatas Vytautas Zabiela.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.