aA
Lenkijos Silezijos vaivadijos Svidnicos mieste sekmadienį įvyko pirminis referendumas dėl Lenkijos stojimo į Europos Sąjungą (ES). 73 proc. jame dalyvavusių gyventojų balsavo už narystę ES, tačiau iš 49 tūkst. turinčių teisę balsuoti miestiečių, referendume dalyvavo tik 9 tūkstančiai.
Referendumas taip pat vyko ir dviejose kaimo vietovėse. Čia rinkėjų aktyvumas sudarė tik 14 proc., tačiau iš atėjusiųjų balsuoti integracijai su ES pritarė 66 proc. rinkėjų.

Be to, referendumas penktadienį buvo surengtas ir vienoje miesto mokyklose. 65 proc. moksleivių pritarė integracijos idėjai.

Miesto vadovai sprendimą surengti pirminį referendumą dėl integracijos į ES priėmė dar kovo mėnesį. Mieste per tą laiką apsilankė nemažai įžymių šalies politikų, o miestiečiams buvo sudarytos sąlygos gauti visapusišką informaciją apie Europos Sąjungą ir narystės joje privalumus.

65 tūkst. gyventojų turintis Svidnicos miestas referendumui buvo pasirinktas neatsitiktinai, nes, sociologų duomenimis, jame visos pagrindinės šalies politinės partijos turi beveik po lygiai rėmėjų.

Anksčiau Svidnicoje kelis kartus rengti pirminiai parlamento ir prezidento rinkimai parodė, kad miestelyje gaunami rezultatai maždaug atitinka šalies vidurkį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.