aA
Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių santykių komiteto pirmininkas Dmitrijus Rogozinas teigia, jog Maskvoje neturėtų kilti problemų ratifikuojant dvišalę sienos sutartį. Praėjusią savaitę D.Rogozino vadovaujamas komitetas rekomendavo Valstybės Dūmai ratifikuoti sienos sutartį su Lietuva. Dėl sutarties ratifikavimo į parlamentą ketina kreiptis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.
Gediminas Kirkilas
© ELTA
"D.Rogozinas dar kartą patvirtino, jog, atrodo, nebus jokių problemų su sienos sutarties ratifikavimu. Atrodo, jog tai bus padaryta gegužės 21 dieną", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas. Pirmadienio rytą jis buvo susitikęs su Vilniuje viešinčiu D.Rogozinu.

"Tai yra visiškai aiškus Rusijos politikos pasikeitimas. Pagaliau Rusija nuo vilkinimo, spaudimo taktikos perėjo prie pragmatiškų dalykų", - pažymėjo konferencijoje dalyvavęs Seimo pirmininko pavaduotojas vienas socialdemokratų lyderių Vytenis Andriukaitis.

1997 metais pasirašytą sutartį Lietuva ratifikavo dar 1999 metais, tačiau Rusija šį sprendimą vis atidėliodavo dėl įvairių politinių priežasčių.

G.Kirkilo teigimu, šią savaitę taip pat ketinama su Rusija pasirašyti nelegalių migrantų grąžinimo (readmisijos) sutartį, tačiau dar neaišku, ar ją taip pat turės ratifikuoti parlamentas.

Jeigu ratifikavimo prireiks, D.Rogozinas Lietuvos politikams žada, jog tai bus padaryta jau birželio mėnesį.

Ratifikuoti sienos sutartį ir pasirašyti susitarimą dėl readmisijos Rusija įsipareigojo pernai derėdamasi su Europos Sąjunga (ES) dėl Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos per Lietuvos teritoriją.

Pernai lapkritį ES ir Rusijos vadovai sutarė, kad nuo liepos 1 dienos tranzitu per Lietuvą į ir iš Kaliningrado srities vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti vadinamuosius supaprastintus kelionių dokumentus ar supaprastintus kelionių geležinkeliu dokumentus.

Jau nuo vasario 1 dienos Lietuva sugriežtino pasų režimo reikalavimus tranzitu vykstantiems piliečiams. Tokia tvarka įvesta siekiant, kad Rusijos piliečių tranzitas per Lietuvos teritoriją nesukliudytų šaliai prisijungti prie Šengeno erdvės.

Šengeno sutartis reglamentuoja laisvą judėjimą per sienas tarp jos dalyvių. Lietuva kitąmet tikisi tapti visaverte ES nare, o apie 2006-2007-sius - prisijungti prie Šengeno sutarties.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.