aA
Programos fragmentas, paslėptas skaitmeniniame vaizdo klipe, pateko į tūkstančius nuolat prie interneto didelio pralaidumo linijomis prijungtų kompiuterių.
Šis savaime įsidiegianti programėlė leidžia įsilaužėliams nesunkiai panaudoti savo tikslams užkrėstus kompiuterius. Pasak tinklo apsaugos technologijas kuriančios “Network Security Technologies” (NST) atstovų, nieko nenutuokiančių internautų kompiuteriai gali būti panaudoti “atsisakymo aptarnauti” (“Denial of Service” -- DoS) atakoms prieš interneto svetaines.

Programa, priskiriama “Trojos arklių” (trojan) tipui, buvo pastebėta NST kompiuteriuose, jai bandant išsiųsti informaciją apie slaptažodžius įsilaužėliams. Po to NST atrado dar apie 2000 kompiuterių, esančių didžiausių pasaulio bendrovių tinkluose, kuriuose buvo įdiegta ši programa.

Šis “Trojos arklys” yra netipiškas, kadangi jame yra keletas apsaugos mechanizmų, apsaugančių jį nuo antivirusinių programų. Programa suglaudinta, o kaskart įdiegdama save į kompiuterį ji atsitiktiniu būdu parenka sau naują pavadinimą.

NST duomenimis, programa keliauja kartu su “.avi” tipo byla. Vartotojui peržiūrint filmą, programa patenka į kompiuterį. Kompiuterį startuojant iš naujo, programa pasivadina atsitiktiniu vardu, pakeičia “system.ini”, “win.ini” ir “Windows” registro bylas bei bando susisiekti su viena IRC tarnybinių stočių. Vėliau per tarnybinę stotį įsilaužėliams persiunčiamas kompiuterio IP adresas ir laukiama tolesnių instrukcijų. NST duomenimis, įsilaužėliai užkrėstą kompiuterį gali visiškai kontroliuoti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.