aA
Tai sakoma penktadienį išplatintame Rusijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) pareiškime. Dokumento paskelbimas sutapo su įstatymo projekto, kurį inicijavo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, svarstymu Lietuvos Seime.

URM pareiškime teigiama, jog "SSRS 1940 metais nusiuntė savo karius, sutikus šalies vadovybei ir jie buvo priimti pagal tuo metu galiojusią tarptautinę teisę", pranešė ministerijos Informacijos departamentas.

"Sovietiniu periodu administravimą vykdė nacionaliniai valdžios organai. 1940 metų rugpjūčio 3 dienos SSRS Aukščiausiosios tarybos sprendimą priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą paskatino ir ankstesni Baltijos šalių parlamentų prašymai", teigiama pareiškime.

Jame pažymima, jog "klaidinga Lietuvos įjungimą į SSRS vertinti kaip vienašalį pastarosios aktą", o tvirtinimai apie Sovietų Sąjungos įvykdytą Lietuvos "okupaciją" ir "aneksiją" ignoruoja politinę, istorinę bei teisinę realybę, todėl yra nepagrįsti.

"Lietuvos Seimo "iniciatyva" skatina prisiminti dar vieną faktą: nors atsisakydama tapti buvusios SSRS teisių perėmėja, Lietuva nenustoja naudotis sovietiniu periodu su federalinių išteklių pagalba sukurtais resursai - žemės ūkio, pramoniniais, moksliniais ir kitais", teigė Rusijos URM Informacijos departamentas.

Seime dabar svarstomame įstatymo projekte numatoma, jog Lietuvos Vyriausybė turi įsteigti SSRS okupacijos žalos kompensavimo fondą, nustatyti šio fondo teisinį statusą ir numatyti lėšas, kurios jame būtų kaupiamos.

Vienas šaltinių finansuoti šį fondą, anot projekto, būtų pajamos už Rusijos karinių ir kitų pavojingų krovinių tranzitą į Kaliningrado sritį per Lietuvos teritoriją.

Lietuva kol kas nėra oficialiai pinigais įvertinusi okupacijos žalos. Kai kuriais neoficialiais vertinimais, 50 metų trukusios sovietų okupacijos žala Lietuvai siekia šimtus milijardų JAV dolerių, bet įstatymo projekte jokios konkrečios sumos neminimos.

Įstatymo projektą neigiamai įvertino Rusijos ambasados pirmasis sekretorius Borisas Kirilovas.

Birželio 6 dieną Seimas taip pat priėmė rezoliuciją "Dėl okupacinės valdžios nusavintų gyventojų lėšų grąžinimo".

Dokumente Seimas ragina Vyriausybę "aktyviai reikalauti iš Rusijos Federacijos, kuri tapo buvusios SSSR teisių ir pareigų perėmėja, kad ši grąžintų Lietuvai okupacinės valdžios nusavintas ir per buvusį SSSR centrinį taupomąjį banką sunaudotas Lietuvos gyventojų indėlių lėšas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.