aA
Buvęs Šiaulių apskrities teritorinės gynybos vadas J. Zaturskis teigė dar neturįs garantijų, ar imitacinius šovinius pirks Lietuvos kariuomenė.

Pasak R. Kilikausko, reikia palaukti, kol gamykla realiai pradės veikti ir bus galima įvertinti jos produkciją.

Viceministro teigimu, jei produkcija bus kokybiška ir pigesnė nei kitų valstybių, Lietuvos kariuomenė turėtų ją įsigyti. Jis pabrėžė, kad KAM viską perka, skelbdama konkursus.

Anot verslininko J. Zaturskio, daugelyje valstybių per pratybas kariai šaudo imitaciniais, o ne koviniais šoviniais, nes tai gerokai pigiau. Pavyzdžiui, užsieninio šovinio kaina yra beveik 2 litai, o imitacinio - pusė lito, tačiau atvežus į Lietuvą, jų kaina būna apie litą.

J. Zaturskis žada imitacinius šaudmenis pardavinėti mažesne kaina. Iš pradžių ketinama gaminti imitacinius šovinius šturmo karabinams "Kalašnikov", o vėliau ir visų tipų ginklams.

Verslininkas tikisi, kad produkcija susidomės latviai ir estai.

Lietuvoje statoma ir valstybinė šovinių gamykla. Gamyklą Kauno pakraštyje numatyta pastatyti vasarą ir dar per kelis mėnesius sumontuoti visus iš Prancūzijos atvežtus įrengimus.

32,5 ha teritorijoje numatoma įrengti pačią gamyklą, 750 m ilgio šaudyklą bei požeminius sandėlius.

Šovinių gamybos liniją įdiegs Prancūzijos bendrovė "Sofema", prancūzai taip pat padės ją sumontuoti ir išmokys personalą dirbti.

Gamyklos statybai ir įrangai su Vyriausybės garantija iš vieno Prancūzijos bankų yra paimtas beveik 80 mln. litų kreditas.

Kiek kainuos nauja gamykla ir kiek joje dirbs žmonių, dar tiksliai nežinoma. Ten bus gaminami įvairių kalibrų šoviniai Lietuvos ginkluotosioms pajėgoms.

Suskaičiuota, kad Lietuvos kariuomenės reikiamam rezervui sukurti šovinių gamyklą turės dirbti maždaug trejus-ketverius metus, o po to bus ieškoma rinkų užsienyje

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.