aA
Policijos duomenimis, Kaune šiemet pagausėjo automobilių vagysčių. Kaip penktadienį spaudos konferencijoje pranešė Kauno vyriausiojo policijos komisariato vyresnysis komisaras Antanas Gaižauskas, Kaune nuo metų pradžios pavogta 214 automobilių ir mikroautobusų.
Tai 66 automobiliais daugiau, negu per tą patį laikotarpį 2000 metais.

"Šis skaičius ir toliau didės, jeigu draudėjai, savininkai bei policija nesiims bendrų veiksmų", - sakė A.Gaižauskas.

Šiemet iš 214 pavogtų automobilių surasti 126. Policijos pareigūnai neslepia, kad didesnę dalį surastų automobilių savininkai išsipirko.

Išaiškinta tik 13 automobilių vagysčių ir 9 ketinimai apgauti draudimo bendroves.

Tik 37-iuose pavogtuose automobiliuose buvo įrengta signalizacija, o 30 buvo apdrausti. Pareigūnų nuomone, automobilių savininkai skiria nepakankamai dėmesio turto apsaugai.

Sausį ir vasarį pavogti 5 užsienio piliečių automobiliai. 14 bandymų pavogti automobilį buvo nesėkmingi.

2001 metais Kaune pavogti 40 "Volkswagen" markės automobiliai, 39 - "Audi", 31- "Mercedes-Benz", 10 - "Mazda".

Dažniausiai Kaune automobiliai vagiami miesto centre ir prie didesnių prekybos centrų.

Policija atkreipia dėmesį, kad Kaune padaugėjo sunkvežimių ir jų puspriekabių pagrobimų ir plėšimų. Šiemet pavogti 5 sunkvežimiai. 2000 metais Kauno apskrityje užregistruotos 22 sunkvežimių vagystės.

Kaip spaudos konferencijoje sakė Kauno VPK Autotransporto vagysčių tyrimo skyriaus laikinasis vadovas Raimundas Blaževičius, automobilių vagysčių pagausėjo praėjusių metų viduryje. Tai, anot jo, siejama su kalinių amnestija.

Inspektoriaus teigimu, "dėl policijos finansavimo skyriaus pareigūnai daugiau laiko praleidžia registruodami vogtus automobilius, nei jų ieškodami".

Pareigūnų nuomone, dažniausiai automobiliai vagiami siekiant gauti išpirką, tik nedidelė dalis išardoma atsarginėms detalėms ar išvežama į užsienį. Ypač didelę paklausą turi sunkvežimių atsarginės dalys.

"Jau pripratome, kad sunkvežimio vairuotojai su šlepetėmis vaikšto mūsų koridoriais", sakė komisaras A.Gaižauskas.

Pareigūnas teigė nesuprantąs, kodėl vertingus krovinius gabenančiuose sunkvežimiuose nebūna įrengta signalizacija.

"Draudikai į tai turėtų irgi atkreipti dėmesį", teigė komisaras A.Gaižauskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.