aA
Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė kreipėsi į premjerą Rolandą Paksą, prašydama paramos aktyvinant visų kompetentingų institucijų bendradarbiavimą kovojant su prekyba žmonėmis, o taip pat visomis teisėtomis priemonėmis padedant tokių nusikaltimų aukoms.
Pasak kontrolierės vyriausiojo patarėjo pranešimo, nusikaltimų aukų problemų sprendimas tiesiogiai nepriskirtas Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus kompetencijai. Tačiau smurtas šeimoje, smurtas prieš moteris, prostitucija, prekyba žmonėmis yra neigiami reiškiniai, dėl kurių suklesti kitos diskriminacijos formos.

Kreiptis į premjerą kontrolierę paskatino ir nevyriausybinės organizacijos "Dingusių žmonių šeimų paramos centras" vadovės Onos Gustienės skundas, kuriame ji nurodo, kad šalies valstybės institucijos prekybos žmonėmis problemą vertina nepakankamai rimtai.

Anot pareiškėjos, tokių nusikaltimų aukos dažnai neturi nei psichologinės, nei materialinės paramos, joms neteikiama teisinė bei medicininė pagalba, jos nesaugomos fizine apsauga, dėl ko dažnai patiria antrinį psichologinį ir kitokį smurtą.

Lygių galimybių kontrolierės A.Burneikienė tikisi, kad Vyriausybė artimiausiu metu priims 2001 - 2005 metų prekybos žmonėmis ir prostitucijos kontrolės bei prevencijos programą. Kontrolierė mano, kad šios programos įgyvendinimas turėtų palengvinti prekybos žmonėmis aukų dalią.

Laiške premjerui A.Burneikienė atkreipė dėmesį ir į tai, jog greta šios programos tikslinga aptarti klausimą ir dėl Lietuvos baudžiamojo proceso bei operatyvinės veiklos dalyvių, teisingumo ir teisėsaugos institucijų pareigūnų apsaugos nuo nusikalstamo poveikio įstatymo pataisų būtinumą.

A. Burneikienės nuomone, svarbu numatyti, kad nuo nusikalstamo poveikio galėtų būti saugomi ne tik visi baudžiamojo proceso dalyviai ir jų artimieji, kol tiriamos ar nagrinėjamos baudžiamosios bylos dėl sunkių nusikaltimų, bet ir asmenys, padedantys tokių nusikaltimų atskleidimui ir jų išaiškinimui.

Kontrolierė taip pat atkreipė R.Pakso dėmesį į tai, kad neseniai paskelbtoje JAV Valstybės departamento kasmetinėje ataskaitoje apie žmogaus teisių padėtį nurodoma, jog Lietuvoje didelė problema yra moterų diskriminacija, smurtas prieš jas ir vaikus, prievartinis moterų ir merginų išvežimas verstis prostitucija.

A.Burneikienė premjerui siūlo apsvarstyti galimybę įsteigti tarpžinybinę komisiją, kuri galėtų kompleksiškai spręsti šiuos klausimus ir koordinuotų tokio pobūdžio veiklą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.