aA
Vienas iš penkių paauglių, kurie reguliariai bendrauja per internetą, sutinka nepažįstamųjų, reikalaujančių “kibersekso”, teigiama vyriausybės finansuoto tyrimo išvadose.
Daugeliu atvejų tas nepažįstamasis galėjo būti kitas jaunuolis, 75 procentais atvejų pasiūlymas būdavo atmetamas.

Tyrime, kuris bus pristatytas šiandien JAV kongrese, buvo apklaustas 5001 jaunuolis. Nuo 10 iki 17 metų amžiaus grupėje 19 proc. respondentų pareiškė gavę nepageidautą seksualinį pasiūlymą per pastaruosius metus. Jų manymu beveik pusė pasiūlymų (48 proc.) buvo iš jaunesnių nei 18 metų internautų.

“25 proc. pasiūlymų pateikė suaugusieji, tačiau jie taip pat buvo palyginti jauni - nuo 18 iki 25 metų”, – sako tyrimo bendradarbis David Finkelhor, atlikęs tyrimą kartu su Nacionaliniu dingusių ir išnaudojamų vaikų centru.

Ataskaita perspėja, kad paprasti perspėjimai “nesikalbėk su nepažįstamaisiais” skamba netikroviškai ir nėra labai efektyvūs. Tokie perspėjimai paprastai būna praleidžiami pro ausis, ypač vyresnių paauglių, kurie dažniau patenka į interneto seksualinių grobuonių taikinį: 77 procentai pasiūlymus gavusių vaikų buvo 14 metų ir vyresni.

Tyrimo išvadose mokslininkai teigia, kad tėvai turėtų nuolat priminti vaikams, jog ne kiekvienas sutiktas nepažįstamasis yra geranoriškai nusiteikęs, ir kad žmonės dažniausiai turi paslėptų tikslų bei troškimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.