aA
Balandžio 25-osios popietę Šakių miesto centras griaudėjo nuo įvairų motociklų variklių gausmo – miesto centru pravažiavo daugiau nei 100 motociklų kolona. Vėliau įvairaus tipo motociklų eskadrilė išsirikiavo daugumos rajono jaunimo ar bet kokių motorizuotų transporto priemonių vairuotojų pamėgtoje vietoje – automobilių stovėjimo aikštelėje šalia miesto parko.
Šakiuose vasaros sezoną pradėjo Suvalkijos „baikeriai“
© manorajonas.lt nuotr.
Nedideliam provincijos rajono centrui toks būrys dviračių transporto priemonių – ne tik grožis, bet ir netikėtumas. „Suvalkijos krašto bendraminčiai, motociklų gerbėjai, šiandien, tokią gražią pavasario dieną nutarėme atidaryti šių metų motociklininkų sezoną“, – paaiškino vienas iš šio motorizuoto renginio atstovų, vilkaviškietis, „Senų vežimų klubo“ atstovas Albertas Mačiūnas. Jo teigimu, į šį spontanišką renginį „čioperiais“, „britvomis“ ir kitokiais motociklais suvažiavo apie 120 žmonių iš Šakių, Vilkaviškio, Marijampolės, Kazlų Rūdos ir Kalvarijos savivaldybių.

Pasak A.Mačiūno, tokiais renginiais stengiamasi ne tik propaguoti dviratę transporto priemonę – motociklą, bet ir padaryti šį pomėgį kiek įmanoma saugesnį ir tvarkingesnį. Bent jau kitų žmonių, nevažinėjančių motociklais, bei eismo saugumo ir tvarkos atžvilgiu.

„Stengiamės tokius sambūrius koordinuoti, važiuoti tvarkingai, laikantis eismo taisyklių. O šiuo renginiu savotiškai ruošiamės gegužės 2 dieną Vilniuje planuojamam visos Lietuvos motociklininkų, kitaip dar vadinamam „baikerių“, suvažiavimui“, – paaiškino vienas iš sambūrio Suvalkijos krašte organizatorių A. Mačiūnas.

Paprastam visuomenės nariui Šakiuose galbūt ir keistai atrodė dviejų savotiškai skirtingų motociklininkų kultūrų bendras sambūris – viename būryje buvo tiek labiau prabangos kategorijai priskiriami „čioperiai“, tiek greitaeigės, labiau karšto būdo jaunimo mėgstamos „britvos“.

„Mūsų visuomenėje įprasta, kad „čioperis“ lyg ir laikomas motociklų apskritai prototipu. Na, bet atsirado „britvos“. Jų vairuotojams gal kiek ir nuobodu važiuoti kartu su mumis vienoje kolonoje – greičiai gerokai skiriasi. Bet sutariame“,- patikino .

A. Mačiūno manymu, per daug metų tiek požiūris į motociklininkus, tiek pačių motociklininkų požiūris į savo pomėgį gerokai pasikeitė: atsirado daugiau abipusio supratimo, išaugo pačių motociklininkų kultūra, pagerėjo jų elgesys, sumažėjo susiskaldymas tarp atskirų motociklų kategorijų mėgėjų. O pačiam Albertui Mačiūnui motociklas – jau net ne pomėgis, o gyvenimo būdas, suformavęs ne tik ištikimų bendraminčių būrį, bet ir savotišką šio pomėgio kultūrą.

„Suprantu, gal dalį visuomenės mūsų pomėgis ir nervina, ypač „čioperių“ variklių garsas. Bet mes stengiamės miesto centruose per daug nevažinėti, todėl ir organizuojame tokius sambūrius, kaip šis Šakiuose“,- patikino A.Mačiūnas.

Visa įvairiaspalvė motociklininkų kolona tądien apvažiavo visas vietoves, iš kurių į sambūrį suvažiavo motociklai. Kad, pasak A.Mačiūno, nebūtų nė vienam sambūrio dalyviui skriaudos. Jokių triukų ar kokių nors programų specialiai žiūrovams motociklininkai nedemonstravo. Kaip niekur iš anksto ir neskelbė, kad tądien bus organizuojamas būtent toks renginys.

manorajonas.lt