aA
Lenkai gerai vertina jau penkerius metus trunkančią narystę Europos Sąjungoje (ES), remdamasis viešosios nuomonės tyrimo agentūros OBOP apklausa, rašo dienraštis "Polska". Dauguma apklausos dalyvių mano, kad įstojimas į Bendriją teigiamai paveikė situaciją šalyje ir Lenkijos pozicijas pasaulyje. 50 proc. lenkų yra įsitikinę, kad Lenkija sustiprino savo nepriklausomybę ir suverenitetą, tačiau kas trečias respondentas buvo priešingos nuomonės.
Lenkai gerai vertina narystę ES
© Corbis
48 proc. apklausos dalyvių teigė, kad būdami ES nariai lenkai praturtino savo kultūrą ir sustiprino tautinę savimonę. Priešingą nuomonę pareiškė 36 proc. respondentų.

Du trečdaliai lenkų galvoja, kad Lenkija, būdama ES narė, sustiprino savo tarptautines pozicijas. Priešingos nuomonės buvo kas penktas respondentas.

Tuo tarpu šalies narystės ES įtaką asmeniniam gyvenimui pastebi kiek mažiau apklaustųjų. Tarp didžiausių narystės privalumų nurodoma parama iš ES fondų, lengvesnis išvažiavimas į užsienį turizmo tikslais, galimybė mokytis ES aukštosiose mokyklose.

Lenkai optimistiškai vertina ir būsimus penkerius narystės metus - 44 proc. jų tikisi, kad jų asmeninis gyvenimas pagerės, 49 proc. mano, kad pagerės situacija šalyje, o 50 proc. galvoja, kad sustiprės Lenkijos tarptautinės pozicijos.

Tik kas dešimtas respondentas sakė galvojantis, kad situacija pablogės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.