aA
Kavinėje susprogdinta granata, susišaudymai gatvėse, ant šaligatvių tįsantys kūnai, gyventojus sukausčiusi baimė - visi šie vaizdai niekaip nedera su Danijos sostinės viduramžiškomis grįstomis gatvėmis ir variniais stogais. Kruvinas gaujų karas tarp baikerių ir imigrantų bendruomenės jaunimo gaujų sudrumstė įprastą Kopenhagos ramybę.
Smūgis
Smūgis
© Corbis
O pareigūnams tenka ieškoti priemonių, kaip pažaboti smurtą, dėl kurio per pastaruosius 7 mėnesius žuvo 3 asmenys, dar 17 žmonių buvo sužeisti.

Dar dvi šią savaitę surengtos atakos - tarp jų rankinės granatos sprogdinimas penktadienį - dar labiau padidino nerimą sostinėje, nors policija jų kol kas nesugebėjo susieti su gaujomis.

"Mes nesitaikstysime su sąskaita suvedinėjančiomis gaujomis, bauginančiomis gyventojus", - anksčiau šį mėnesį pareiškė Andersas Foghas Rasmussenas, prie atsistatydindamas iš premjero posto, kad galėtų tapti NATO generaliniu sekretoriumi.

Pasak jo, pareigūnai "imsis visų būtinų priemonių sutramdyti didėjantį smurtą", o Kopenhagos policijos vadas pažadėjo kovodamas su gaujomis naudoti taktiką, kuri buvo pasitelkta praeito amžiaus 4-ajame dešimtmetyje triuškinant JAV gangsterio Alo Capone  sindikatą.

Baikerių gauja "Hell's Angels" ir nuo jų atskilusi grupuotė AK81 dėl teisės prekiauti narkotikais, keršto arba įžeistos garbės kovoja su jaunimo gaujomis, kurias daugiausiai sudaro Danijoje apsigyvenusių imigrantų vaikai.

Seniai rusenęs konfliktas įsiplieskė ir virto didelio masto karu praeitų metų rugpjūtį, kai turkų kilmės 19-metis Osama Nuri Doganas  buvo sušaudytas gatvėje, nors buvo ginkluotas ir vilkėjo neperšaunamą liemenę.

Jo kūnas, suvarpytas 25 kulkų, liko gulėti prieš vieną Kopenhagos piceriją.

Policija buvo sulaikiusi vieną dėl šio nužudymo įtariamą AK81 narį, tačiau greitai paleido dėl įrodymų stokos.

Nuo tada abiejų konflikto pusių keršto akcijos sostinėje tapo beveik kasdienybe. Būgštaujama, jog šalyje, kurios visuomenė seniai skeptiškai vertino musulmonu, gali smarkiai sustiprėti nuotaikos prieš imigrantus. Imigracijos reguliavimas taip pat yra vienas iš Danijos vyriausybės politikos prioritetų.

Įžūli ataka

Penktadienų nežinomas užpuolikas metė granatą į žmonių pilną kavinę, kurioje dažnai lankosi baikeriai. Šis išpuolis buvo surengtas Kopenhagos komunų rajone Kristianijoje, kuriame nuo praeito amžiaus 8-ojo dešimtmečio telkiasi anarchistai ir marginalai. Sprogusi granata sužeidė keturis asmenis, tarp jų 22 metų jaunuolį, kuriam sprogimas perplėšė skruostą.

"Tai buvo įžūli ataka... Stebuklas, kad niekas nežuvo", - sostinės policijos komisaro pavaduotojas Borisas Jensenas sakė naujienų agentūrai AFP.

Prieš savaitę Kristianijoje vienas AK81 narys pašovė ir sunkiai sužeidė į pilvą vieną 30 metų vyriškį. Pasak bulvarinės spaudos, šis išpuolis surengtas gaujoms suvedinėjant sąskaitas, tačiau policija tokių pranešimų nepatvirtino.

Daugiausiai atakų - tarp jų ir surengtoji trečiadienį, kai policija pranešė, jog "du motociklu važiavę vyrai " pašovė vieną 29 metų iš Egipto ar Eritrėjos kilusį asmenį - įvyko Niorebro rajone, kuriame gyvena daug imigrantų.

Gatvėse pasigirstantys šūviai tapo beveik kasdienybe, tačiau Kopenhagos gyventojai prieš du mėnesius buvo sukrėsti, kai per tris dienas įvyko trys susišaudymai, per kuriuos žuvo su du su gaujomis nesusiję asmenys, dar keturi buvo sužeisti.

Policija smarkiai sustiprino patruliavimą neramiuose rajonuose. Danijos parlamentas balandžio 29 dieną svarstys su gaujų karu susijusias problemas, o Teisingumo ministerija ruošia įstatymo projektą, kuriame siūloma sustiprinti teisėsaugos veiksmus.

Įstatymas, kurį parlamentas turėtų patvirtinti iki vasaros atostogų, "dvigubai sugriežtins bausmes už tam tikrus nusikaltimus, susijusius su keršto veiksmais tarp gaujų", sakė teisingumo ministras Brianas Mikkelsenas (Brianas Mikelsenas).

Tai pat bus įteisintos griežtesnės įkalinimo bausmės už neteisėtų ginklų turėjimą, o policijai bus suteikta didesnė laisvė klausytis telefono pokalbių ir leista ilgesniam laikui sulaikyti įtariamuosius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.