aA
Kazimirą Prunskienę nustebino eurokomisarės Dalios Grybauskaitės pareiškimas, esą Ignalinos atominės elektrinės (IAE) stabdymas Lietuvai nebaisus, rašoma kandidatės į prezidentus pranešime spaudai.
K.Prunskienė: netiesa, kad IAE uždarymas Lietuvai nebaisus

„Kova dėl atominės elektrinės veiklos pratęsimo būtų įtraukta į mano prezidentinę darbotvarkę jau pirmosiomis dienomis po rinkimų. Ir tai nėra populizmas, puikiai suvokiu šio objekto svarbą šalies ūkiui ir turiu aiškų veikimo planą IAE stabdymo terminų nukėlimui atkovoti“, - cituojama K.Prunskienė.

Prof. K. Prunskienės teigimu, ne atominės elektrinės kaltė, kad jos pigiai gaminama elektra vartotojui gerokai pabrangsta.

„IAE pagaminta energija kainuoja 6 - 7 centus už kilovatvalandę, tačiau į tinklus patenka ir 3-4 kartus brangesnė šiluminių, vėjo ir hidroelektrinių pagaminta elektra.

Jos pardavimo vartotojams kainą nustatančios reguliavimo institucijos, žinoma, irgi privalėtų geriau atlikti savo darbą. Uždarius atominę elektrinę imtų stigti gamybos pajėgumų, o realių alternatyvų apsirūpinti nebrangia energija paprasčiausiai nėra. Šiluminės elektrinės priklausomos nuo svyruojančių žaliavų kainų, o „žalioji“ energija bene keturis kartus brangesnė už atominę“, - tvirtina kandidatė.

Jos nuomone, privalome daug ryžtingiau kovoti dėl IAE eksploatacijos pratęsimo.

„Šalis ir taip išgyvena ekonomikos nuosmukį, padidėjus importui ir dar labiau pabrangus energijai, krizės pasekmės būtų sunkiai prognozuojamos. Privalome akcentuoti pasikeitusias aplinkybes, nebijoti kiečiau derėtis su Briuselio pareigūnais ir kitų valstybių ES lyderiais. Juk tai nacionalinis interesas ir jis turi būti ginamas pačiu aukščiausiu lygiu“, - sakė prof. K. Prunskienė.

Technologiniai reaktorių stabdymo procesai dar nėra negrįžtami, tad atidėti bent II reaktoriaus sustabdymą – nevėlu.

„Valdžios pasyvumas peržiūrint sprendimą sustabdyti IAE nedovanotinas. Apmaudu, kad dabartinės vyriausybės veiksmus remianti eurokomisarė tame taip pat neįžvelgia problemos. Tačiau reikia aiškiai pasakyti, kaip gyvensime po pusmečio, jeigu atominę tektų sustabdyti. Negalime apeiti šio klausimo sumenkindami jo svarbą“, - ryžtingai kalbėjo prof. K. Prunskienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.