aA
Policijos pareigūnams bendradarbiaujant su užsienio kolegomis, vis dažniau pavyksta atskleisti svetur vogtų automobilių ar jų detalių įvežimo į Lietuvą atvejus. Neatmetama galimybė, jog be dokumentų užsienyje įsigytos detalės pasiekia ir mūsų parduotuves. Su tuo jau susidūrė ir viena panevėžiečių uždaroji akcinė bendrovė.
Parduotuvėse – ir vogtos mašinų detalės
© DELFI
Nusikalstamos veikos – automobilių vagystės užsienyje, kėbulo numerių klastotės ir prekyba vogtomis mašinų detalėmis, pareigūnų manymu, susijusios su pablogėjusia ekonomine situacija šalyje. Tokie dalykai it yla iš maišo išlenda registruojant automobilius „Regitroje“ arba juos bei jų detales gabenant per valstybės sieną.

Lietuvoje prekiautojai automobilių detalėmis nėra apsaugoti nuo atvejų, kai paaiškėja, jog legaliai pirktas ir vėliau detalėms išardytas automobilis yra vogtas.

Ieškomas Prancūzijoje

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai informavo, kad trečiadienį UAB „Urnita ir KO“ teritorijoje, J.Janonio gatvėje, buvo rastas automobilis „Peugeot 807“, nuo šių metų kovo 9 dienos ieškomas kaip vogtas Prancūzijoje.

Ši bendrovė skelbia prekiaujanti automobilių detalėmis ir jų priedais. Paskambinusiai į bendrovę PB korespondentei vadybininkas, nepanoręs skelbti savo vardo ir pavardės, paaiškino, esą minėtas automobilis buvo pirktas Lietuvoje iš fizinio asmens, mašina įsigyta dėl detalių.

„Atlikome visus įstatymo reikalaujamus veiksmus, – teigė vyriškis. – Nukopijavome mašinos pardavėjo asmens dokumentus. Yra sutartis su jo parašu bei numatytu punktu, jog už parduotą automobilį atsako pardavėjas.“

Pardavėjas žinomas

Kaip tikino bendrovės vadybininkas, įmonė mašinas dėl detalių įsigyjanti įvairiais būdais. Būna, iš užsienio atsivežtų automobilių prekyba besiverčiantis asmuo nebegali jo parduoti už norimą kainą ar pastebimas rimtas transporto priemonės defektas, tuomet parduodama ardyti. Pardavėjas nustato kainą, jei ji tenkina pirkėją – mašina įsigyjama.

Panašiai buvo ir su šiuo automobiliu. Vadybininkas dvejojo: „Gal mašina netgi nėra vogta? Gali paaiškėti, kad dėl kokių nors priežasčių ji areštuota, todėl ir ieškoma. Manau, viskas paaiškės per tyrimą. Neatmetama galimybė, kad ją dar mums grąžins.“

Sukčiavimo būdai

Pareigūnai susiduria su keletu tokių sukčiavimo atvejų. Būna, kad užsienyje su automobilio savininku susitariama inscenizuoti vagystę. Automobilis parduodamas Lietuvos piliečiui, kuris jį atgabena į savo valstybę ir parduoda sąžiningam pirkėjui.

Tuo metu užsienio pilietis kreipiasi į savo šalies pareigūnus dėl apdraustos transporto priemonės vagystės. Paskelbiama mašinos paieška. Lietuvoje surastą automobilį pirmenybę atgauti turi užsienio draudimo firma. O iš tikrųjų užsienyje vogtą automobilį pirmumo teise atgauti turi jos teisėtas savininkas, nors automobilis ir buvo sąžiningai pirktas mūsų šalyje iš perpardavinėtojo.

Mūsų miesto teisėsaugos pareigūnams tenka patiems aiškintis, iš kur ir kokiais būdais be dokumentų iš užsienio šalies atgabenamos transporto priemonės ir jų dalys.

Be dokumentų

Panevėžio apskrities VPK rajono Policijos komisariato pareigūnai antradienį prieš pietus mūsų rajono ribose, kelyje Panevėžys–Kėdainiai–Cinkiškis, sustabdė vilkiką MAN dokumentams patikrinti.

Paaiškėjo, kad vilkikas priklauso Kazlų Rūdoje esančiai E.S. įmonei. Apžiūrėjus mašiną, puspriekabėje rasti motociklai „Kawasaki“, „Suzuki“ ir automobilio BMW dalys.

Automobilį vairavęs V.T., gimęs 1966 metais, pareigūnams nepateikė jokių šių transporto priemonių įsigijimo dokumentų. Pasak vairuotojo, motociklai ir automobilio dalys vežami iš Jungtinės Karalystės. Krovinys buvo gabenamas į Panevėžį.

Policija paėmė motociklus ir automobilio dalis. Vairuotojas apklaustas. Įvykį tiria rajono policijos pareigūnai.