aA
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė skatina darbdavius ir sunkmečiu darbuotojams suteikti vadinamuosius „mamadienius” ir „tėvadienius”. Mažai darbdavių žino, kad darbuotojams, auginantiems du ir daugiau vaikų, privaloma suteikti papildomas laisvas dienas. Tai numatyta Lietuvos Respublikos Darbo kodekse. Pagal darbo kodeksą, laisvomis dienomis gali naudotis ir mamos, ir tėveliai.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė ragina skirti „mamadienius“ ir „tėvadienius“
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Kaip informuojama pranešime spaudai, vaiko teisių apsaugos kontrolierės R. Šalaševičiūtės duomenimis, padidėjus nedarbui šalyje, darbdaviai nėra linkę darbuotojams, auginantiems mažamečius vaikus, suteikti laisvų dienų. Dalis jaunų tėvų nedrįsta užsiminti darbdaviams apie įstatymais numatytas lengvatas, todėl naudotis papildoma galimybe pabūti su vaikais mūsų šalyje nėra įprasta.


Vaiko teisių apsaugos kontrolierė skatina darbdavius pačius informuoti savo darbuotojus ir skatinti jų buvimą su vaikais. Pagal Lietuvos Respublikos darbo kodeksą, darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę.

Auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė primena, kad Lietuvoje daryti tyrimai rodo, kad mūsų šalyje tėvai nepakankamai skiria dėmesio savo vaikams, tik maždaug po 7 minutes per dieną. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl mažieji šalies piliečiai jaučiasi nelaimingiausi Europoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.