aA
Panevėžio miesto savivaldybė, mėgindama subalansuoti išderintą biudžetą, ketina imti kelias paskolas. Viena jų skirta jau paimtoms ilgalaikėms paskoloms iš bankų grąžinti. Kita – biudžeto pajamų trūkumui kompensuoti. Dar viena – skolai sumokėti už sporto arenos statybas. Iš viso planuojama pasiskolinti per 15 milijonų litų.
Panevėžio savivaldybė ims 15 mln. Lt paskolą
© A.Didžgalvio nuotr.
Reikia pinigų

Panevėžio miesto savivaldybei ilgalaikėms paskoloms grąžinti ir įsipareigojimams bankams vykdyti reikia per 11 milijonų litų. Savivaldybės 2009 metų biudžete minėtiems veiksmams atlikti skirta tik 4,732 mln. litų. Daugiau lėšų paskoloms grąžinti šių metų biudžete skirti nebuvo galimybės.

Beje, Savivaldybės administracija susitiko su bankų atstovais ir prašė atidėti kai kurių paskolų grąžinimo terminus. Bankai tik laikinai atidėjo paskolų grąžinimą ir prašo grąžinti šiais metais priklausančias grąžinti paskolas.

Skolos bankams

Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos pavaduotoja Regina Liubšienė teigė, kad šiemet būtina grąžinti per 2 mln. litų paskolą „Swedbank“, SEB bankui skola – 1,6 mln. litų, o „Parex“ bankui Savivaldybė skolinga 3,107 mln. litų už šilumos energiją bendrovei „Panevėžio energija“.

Finansininkė teigė, kad pagal pasirašytą sutartį lėšas grąžinti privalo iki rugsėjo 1-osios. „Todėl ir prašome Tarybos priimti sprendimą imti ilgalaikę paskolą, kad būtų galima grąžinti bankams skolas. Bandysime skolintis daugiau kaip 5,5 mln. litų“, – sakė R.Liubšienė.

Skolinsis iš ministerijos

R.Liubšienė aiškino, kodėl reikia imti trumpalaikę 4 milijonų litų paskolą iš Finansų ministerijos.

„Biudžete susidarė lėšų deficitas – pajamos 29 milijonais litų mažesnės už išlaidas. Jos susidarė todėl, kad pirmąjį pusmetį Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija grąžino permokėtą gyventojams pajamų mokestį už 2008 metus, tad buvo gauta mažiau gyventojų pajamų mokesčio. Planuojame prašyti Tarybos leidimo imti trumpalaikę 4 mln. litų paskolą. Beje, iš Valstybės biudžeto savivaldybėms suteikiamos trumpalaikės paskolos neįskaitomos į savivaldybių skolinimosi limitus. Ši paskola reikalinga biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo užmokesčiui laiku sumokėti. Jei 4 milijonų litų paskola bus skirta nuo gegužės 1 iki gruodžio 31 dienos, Savivaldybei teks sumokėti 26,6 tūkst. litų palūkanų.“

Skolos už statybas

Įgyvendinant universalios sporto arenos statybos investicijų projektą, Savivaldybė liko skolinga per 6 mln. litų už statybos darbus. Meras Povilas Vadopolas kreipėsi į Finansų, Ūkio ministerijas bei Seimo Biudžeto ir Finansų komitetą dėl lėšų skyrimo skoloms apmokėti. Tačiau atsakymai neigiami. Paaiškinta, kad minimos institucijos skirti lėšų neturi galimybės. Savivaldybei buvo pasiūlyta peržiūrėti savo finansus ir skoloms grąžinti rasti lėšų biudžete.

Savivaldybės administracija peržiūrėjo vykdomų projektų programas ir nustatė, kad sumažinti lėšas jų finansavimui ir apmokėti už statybos darbus jų sąskaita nėra galimybių. Todėl nuspręsta, kad skolai grąžinti reikalinga paskola.

Prašys

2008 metais Savivaldybės taryba leido paimti 17,5 mln. litų ilgalaikę paskolą vykdomiems investiciniams projektams kofinansuoti. Šios paskolos likutis – per 5,5 mln. litų. Nuspręsta prašyti Tarybos politikų leidimo imti šį likutį. Kadangi minėto paskolos likučio neužteks skolai už atliktus statybos darbus sumokėti, bus prašoma paskolą padidinti dar beveik 0,5 mln. litų. Iš viso už pastatytą sporto areną Savivaldybė skolinga 6 milijonus 5464 litus.