aA
„Amnesty International" pareikalavo NATO ištirti „karo nusikaltimus", padarytus 1999 metais, kai Aljanso pajėgoms apšaudžius Serbijos televiziją, žuvo 19 darbuotojų. "Praėjus dešimčiai metų nuo Serbijos valstybinės televizijos ir radijo pastato bombardavimo Belgrade NATO pajėgomis, nė vienas asmuo nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už šį sunkų humanitarinės teisės pažeidimą", - sakoma „Amnesty International" pareiškime.
Žmogaus teisių gynėjai prisiminė NATO bombardavimą Serbijoje
© DELFI (A.Sarcevičiaus nuotr.)
"Kadangi gaunami pranešimai apie nesiliaujamą NATO karinių pajėgų smurtą Afganistane, „Amnesty International" kreipiasi į NATO ir jos nares, kad būtų garantuotas nepriklausomas tyrimas, visiška atskaitomybė ir žalos atlyginimas aukoms ir jų artimiesiems", - sakoma Londone įsikūrusios žmogaus teisių stebėjimo organizacijos pareiškime.

Ankstų 1999 metų balandžio 23-iosios rytą, kai pastatą bombardavo NATO lėktuvai, žuvo daugiausia techninių darbuotojų. NATO 11 savaičių bombardavo Serbijos pajėgas, kurios smurtavo Kosove.

NATO Serbijos televiziją laikė teisėtu taikiniu dėl jos "propagandinės funkcijos", tačiau nepaskelbė "jokio perspėjimo apie šią konkrečią ataką", nors žinojo, kad pastate esama civilių, „Amnesty International" citavo to meto NATO pareigūnų žodžius.

"Serbijos valstybinio radijo ir televizijos pastato bombardavimas buvo sąmoninga ataka prieš civilinį objektą ir todėl yra karo nusikaltimas",- sakoma pareiškime, kuriame cituojami organizacijos ekspertės Sian Jones žodžiai.

"Per dešimt metų nei NATO, nei jokia jos narė neatliko jokio viešo šio incidento tyrimo", - sakė S.Jones.

2 val. 6 min. (3 val. 6 min. Lietuvos laiku) ketvirtadienio rytą nuo NATO bombų žuvusiųjų šeimos nariai ir bendradarbiai padėjo gėles ir uždegė žvakes gedulingoje ceremonijoje. Lygiai tą akimirką raketa smogė pastatui, kuris iki šiol yra griuvėsių krūva.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.