aA
Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas "polonizacijos" pavojaus Lietuvoje neįžvelgia. "Lietuvos diplomatija gina Lietuvos nacionalinius interesus. Lietuvą ir Lenkiją sieja glaudūs istoriniai ryšiai. Gyvenant globalizacijos amžiuje, esame visi priklausomi vienas nuo kito, ypač nuo kaimynų. Lenkų bendruomenė Lietuvoje ir lietuvių Seinų krašte - svarbiausia mūsų šalių jungtis. Nematau vadinamojo polonizacijos pavojaus", - ketvirtadienį portalo delfi.lt konferencijoje teigė V.Ušackas.
V.Ušackas „polonizacijos“ pavojaus Lietuvoje neįžvelgia
© A.Solomino nuotr.
Lietuvos vadovai pastaruoju metu ragina įteisinti originalią lenkiškų pavardžių rašybą asmens dokumentuose. V.Ušackas savo ruožtu priminė, jog tai buvo numatyta prieš beveik 15 metų pasirašytoje sutartyje tarp Vilniaus ir Varšuvos.

"Lenkijos valdžia jau yra sudariusi tokią galimybę lietuviams Seinų krašte, nors ten lankantis girdėjau nusiskundimų dėl nevisiškai įgyvendintos tos galimybės. Savo ruožtu manau, kad ir mes turėtumėme sudaryti galimybę lenkų tautybės žmonėms savo vardus ir pavardes užrašyti lenkiškomis raidėmis. Aišku, visa tai turi būti daroma, remiantis teise", - tvirtino Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Paklaustas, kodėl Lietuva išlaiko "pustuštes tautinių mažumų mokyklas", jis sakė žinantis, jog kai kuriais atvejais yra ruošiami mokyklų sujungimo planai.

"Apie tai kalbėjau ir (savaitės pradžioje viešėdamas - BNS) Varšuvoje. Tai įgalins taupiau ir racionaliau panaudoti Lietuvos mokesčių mokėtojų lėšas bei tuo pačiu suteikti reikiamą išsilavinimą", - aiškino V.Ušackas.

Pasak jo, Lietuva aktyvius ir glaudžius ryšius vysto ne tik su Lenkija, bet ir Šiaurės Europos valstybėmis, Vokietija bei JAV.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.