aA
Būdama JAV prezidento George'o W.Busho patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleezza Rice 2002 metų liepą žodžiu patenkino Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) prašymą leisti tardyti imituojant skandinimą įtariamą "al Qaeda" teroristą Abu Zubaydah.
Busho bendražygė Rice sankcionavo įtariamų teroristų tardymą imituojant skandinimą
© Reuters/Scanpix
Tai ankstyviausias žinomas G.W.Busho administracijos pareigūno sprendimas sankcionuoti šį tardymo metodą, kurį jo kritikai prilygina kankinimui.

C.Rice vaidmuo buvo išsamiai nupasakotas pranešime, kurį trečiadienį paviešino JAV Senato žvalgybos komitetas. Šiame dokumente pateikiama išsamiausia iš iki šiol paviešintų schemų, vaizduojanti, kaip aukščiausi G.W.Busho administracijos sluoksniai patvirtino šiurkščių CŽV tardymo metodų programą.

Naujoji veiksmų schema rodo, kad C.Rice atliko daug svarbesnį vaidmenį, negu ji pripažino praėjusių metų rudenį Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui pateiktuose rašytiniuose parodymuose.

Iš Senato pateikto faktų išdėstymo taip pat aiškėja, kad prieš žiaurius tardymo metodus pasisakančių teisininkų išvados buvo ne kartą ignoruojamos.

Senato ginkluotųjų pajėgų komitetas antradienį paskelbė išsamią ataskaitą, kurioje atskleidžiami tiesioginiai ryšiai tarp prieštaringai vertinamos CŽV tardymų programos ir smurto prieš kalinius atvejų Kubos Gvantanamo įlankos JAV karinėje bazėje ir Afganistane įsteigtuose įtariamų teroristų sulaikymo centruose, taip pat Irako Abu Graibo kalėjime.

Abi šios ataskaitos buvo paskelbtos JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) paviešinus G.W.Busho administracijos teisinių konsultantų parengtas atmintines, kuriose įrodinėjamas CŽV naudojamų šiurkščių tardymo metodų teisėtumas.

Šis prezidento žingsnis ir pareiškimas, kad jis neleis patraukti atsakomybėn tuos metodus naudojusių operatyvininkų, pakurstė priešingų ideologinių spektro stovyklų debatus.

Pasak naujausios ataskaitos, kurioje sukaupta faktinė medžiaga apie G.W.Busho administracijos Centrinei žvalgybos valdybai teiktas teisines konsultacijas, C.Rice 2002 metų liepą tuometiniam CŽV direktoriui George'ui Tenetui asmeniškai perdavė administracijos sutikimą leisti naudoti skandinimo imitavimą tardant A.Zubaydah, kuris vadintas ypač vertingu sulaikytuoju.

Praeitų metų rudenį C.Rice Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui nurodė tik dalyvavusi posėdžiuose, kuriuose buvo aptariami CŽV prašymai leisti naudoti šiurkščius tardymo metodus, taip pat prašiusi JAV teisingumo ministro atlikti jų teisinį įvertinimą.

Komitetui pateiktuose rašytiniuose parodymuose buvusi valstybės sekretorė teigė neprisimenanti šių susitikimų detalių ir neužsiminė apie savo tiesioginį vaidmenį tvirtinant tardymų programą.

C.Rice perdavus Baltųjų rūmų sutikimą G.Tenetui, po kelių dienų Teisingumo departamentas sankcionavo skandinimo imitavimą rugpjūčio 1 dieną išleistoje visiškai slaptoje atmintinėje. 2002 metų rugpjūtį A.Zubaydah šis tardymo metodas buvo pritaikytas bent 83 kartus.

Pasak Senato žvalgybos komiteto trečiadienį paskelbto faktų išdėstymo, per G.W.Busho kadenciją CŽV tardymų programa buvo ne kartą buvo teisiškai peržiūrima, todėl galima daryti išvadą, kad vyriausybės teisiniai konsultantai buvo išreiškę susirūpinimą, jog žiaurūs metodai, ypač skandinimo imitavimas, gali pažeisti kankinimus draudžiančius federalinius įstatymus ir JAV konstituciją.

Tačiau G.W.Busho administracijos teisininkai toliau reiškė pritarimą šiai programai. CŽV nuo 2005 metų savo iniciatyva atsisakė skandinimo imitavimo, kuris yra seniai žinoma kankinimo technika.

Pasak dviejų minėtų Senato ataskaitų, CŽV teisininkai pirmąkart pristatė Baltiesiems rūmams planą panaudoti skandinimo imitavimą tardant A.Zubaydah 2002 metų balandį - praėjus kelioms savaitėms po jo sulaikymo Pakistane. G.Tenetas savo prisiminimuose nurodo, kad panaudoti šį metodą sugalvojo patys CŽV pareigūnai.

2002 metų gegužę C.Rice kartu su tuomečiu teisingumo ministru Johnu Ashcroftu (Džonu Aškroftu) ir Baltųjų rūmų teisiniu patarėju Alberto Gonzalesu (Albertu Gonsalesu) Baltuosiuose rūmuose aptarė su CŽV atstovais galimybes naudoti skandinimo imitavimą.

Ginkluotųjų pajėgų komiteto ataskaitoje sakoma, kad pusmečiu anksčiau (2001 metų gruodį) Pentagono teisės skyrius jau teiravosi apie asmenybę palaužiančias tardymo ir kalinimo priemones vienoje JAV karinėje mokykloje, kurioje specialiosios paskirties kariai mokomi iškęsti žiaurų elgesį.

Vienas buvęs žvalgybos pareigūnas trečiadienį sakė, kad CŽV savo pasiūlymus naudoti šiurkščius tardymo metodus taip pat grindė šios mokyklos sukaupta patirtimi. Šis pareigūnas pageidavo likti anonimu, nes nebuvo įpareigotas atskleisti šios informacijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.