aA
NATO trečiadienį pakvietė Rusiją atsiųsti stebėtojus į Aljanso karines pratybas, kurios vyks Gruzijoje gegužę; taip norima nuraminti Maskvą, kuriai šie manevrai kelia galvos skausmą. "Jeigu Rusija nutartų atsiųsti stebėtojų, į tai, manau, Aljansas pažiūrėtų gana teigiamai, kaip galimo nesupratimo ar nerimo sumažinimo būdą", - sakė NATO atstovas Jamesas Appathurai.
NATO kviečia Rusiją į Gruziją
© Corbis
"Rusija turi pamatyti ir pamatytų, jeigu atsiųstų stebėtojus, kad pagal dalyvaujančių karių skaičių, pagal tai, ką jie daro..., nieko kita nedaroma tik prisidedama prie tarptautinio saugumo", - pažymėjo jis.

Rusija NATO remiamoje Gruzijoje rengiamas karines pratybas, kurios prasidės gegužės 6 ir tęsis iki birželio 1 dienos, pavadino „provokuojančiomis", bet anot J.Appathurai, šiose kovos su terorizmu pratybose dalyvaus tik keli šimtai karių.

"Mes kalbame apie 400-450 karių mokymą apsiginti nuo teroristų išpuolio. Mano nuomone, akivaizdu, jog tai niekam nekelia jokios grėsmės", - sakė jis žurnalistams Briuselyje.

Antradienį Rusija informavo NATO, jog ji pasitraukia iš aukšto lygio susitikimo su NATO, kuris turi įvykti gegužės 7 dieną, bet nesiejo šio sprendimo su Aljanso pratybomis Gruzijoje, pranešė NATO atstovė.

Per neformalų karininkų susitikimą Briuselyje Rusijos atstovas savo kolegoms NATO pasakė, kad Maskva yra linkusi siekti santykių gerinimo labiau politinėje, o ne karinėje srityje.

NATO įšaldė aukšto lygio susitikimo derybas su Rusija pernai rugpjūtį, kai Rusijos kariuomenė įsiveržė į Gruzijos teritoriją, o vėliau pripažino dvi atskilusias Gruzijos sritis - Abchaziją ir Pietų Osetiją nepriklausomomis valstybėmis.

Neseniai atsinaujinę NATO ir Rusijos tarybos susitikimai vyksta neoficialiu lygiu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.