aA
Mokslininkai nustatė: rūkančių mamų piene atsiranda tiek nikotino darinių, kad jų pavyksta rasti net kūdikių šlapime. Kol kas neaišku, kuo nikotinas virsta motinos organizme ir ar vaikas visgi gauna kažkokį jo kiekį su pienu. Tačiau vienu medikai įsitikinę: dauguma rūkančių moterų vaikų ligų atsiranda būtent dėl kenksmingo tabako dūmų produktų poveikio.
Tad kenksmingo moters potraukio melsvas problemų šleifas tempiasi ne tik paskui ją, bet ir paskui jos palikuonius.

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu rūkė, gimsta neišnešioti ir su nusilpusiu imunitetu. Jie dažnai serga bei turi vestibuliarinio aparato problemų. Kai motina “dūmina” esant mažyliui, jis taip pat nevalingai rūko. Jo kraujyje visada padidintas kancerogenų kiekis. Tai patikrinti nesudėtinga - pakanka atiduoti mažylio tyrimus.

Taigi, susimąstykite: dėl savo malonumo jūs rizikuojate savo vaiko sveikata. Ir galbūt pas jį rastas navikas - tai jo rūkančios mamytės “dovanėlė”.

Tarp kitko, neseniai atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad pasyvus rūkymas taip pat gali tapti vaiko aštrių apendicito priepuolių priežastimi. Nejaugi viso to maža, kad pagaliau mestumėte rūkyti?

Kančios dėl suliesėjimo

O dabar pakalbėkime apie svorį. Išsiskirti su cigaretėmis dauguma moterų bijo dėl pavojaus staigiai papilnėti. Jos įsitikinusios, kad rūkymas geriau už bet kokią sporto salę padeda palaikyti gerą formą. Pakanka atsikratyti tabako priklausomybės, tuoj atsiras kita - maisto.

Specialistai iš dalies pritaria šiems būgštavimams: rūkymas mažina apetitą, ir medžiagų apykaitos pakitimai organizme susiję su nikotino gavimo nutrūkimu, gali atsiliepti figūrai. Nors iš tikrųjų svoris vidutiniškai padidėja 4- 6 kg.- ne tokia jau didelė kaina už sveikatą ir laisvę nuo kenksmingo įpročio.

Be to, netgi be varginančių užsiėmimų sporto salėje ir sekinančių dietų jūs būtinai sugrįšite prie įprasto svorio per metus - pusantrų.

Beje, apie dietas. Rūkančioms moterims gydytojai suliesėjimui jų kategoriškai nerekomenduoja,- iš pradžių vis tik reikėtų atsisakyti cigarečių. Na, o jeigu kovos su tabako priklausomybe kol kas nėra jūsų planuose, savo kasdieninį racioną papildykite vaisiais, daržovėmis, sultimis, pereikite prie grūdų duonos ir nepamirškite pieno.

Jeigu nusprendėte mesti rūkyti

Negalvokite apie tai, kaip bus sunku. Nuolat sau kartokite: “Aš ne įpročio vergė ir lengvai nugalėsiu”

Sudarykite sąrašą teiginių savo apsisprendimo naudai (pinigų ir laiko ekonomija, būdas atsikratyti kosulio ir alergijos). Periodiškai skaitykite jį ir papildykite naujais punktais.

Apie savo apsisprendimą nepamirškite pranešti namiškiams, draugėms ir draugams. Galite kam nors iš rūkančiųjų pasiūlyti prie jūsų prisijungti. Arba su jais naudingai susilažinkite. Jūs gi nenorite pralošti?

Be ašarų ir gailesčio išmeskite viską, kas gali priminti žalingą įprotį: pelenines, kandiklius, degtukus ir žiebtuvėlius.

Kad būtų kuo užsiimti laisvu laiku ir nereikėtų dejuoti - bėgte prie treniruoklių!

Nusipirkite taupyklę ir dėkite į ją sumą, kurią anksčiau kasdien skirdavote cigaretėms. Sutaupytų pinigų pakaks dovanoms draugams ar šiaip kokiam maloniam niekučiui.

Persisunkusius tabako dūmais drabužius atiduokite į valyklą.

Kuriam laikui atsisakykite bendravimo su rūkančiomis draugėmis.

Kuo nors užimkite rankas, kai jos tiesiasi prie cigaretes. Pradėkite megzti ar nerti vąšęliu.

Kai prispirs nenugalimas noras, burnoje palaikykite dantų šepetėlį arba šiaudelį, per kurį galima imituojant rūkymą traukti orą.

Beveik du kartus padidinkite suvartojamų skysčių kiekį (mineralinis vanduo, sultys arba nestipri arbata). Tai padės greičiau iš organizmo išvalyti visas toksines medžiagas.

Nežmoniškai norite užsirūkyti?

Įsivaizduokite, kad vienintelė cigaretė sugadins visas galingas pastangas, dar ir lažybas pralaimėsite.

Skubiai sugalvokite ką nors- pavyzdžiui, paskambinkite draugei.

Iš anksto išsirinkite sau malonų užsiėmimą ir, kai tik panorėsite užsirūkyti, persimeskite prie jo.

Suskaičiavusi iki 5 lėtai ir giliai įkvėpkite. Taip pat lėtai, suskaičiavusi iki 5 iškvėpkite. Tai pakartokite 5 kartus, poto sulaikykite kvėpavimą ir uždekite degtuką. Užgesinkite lėtai iškvėpdama ir, kaip cigaretę, įspauskite į peleninę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.