aA
Vienas prieštaringai vertinamos iniciatyvos sumažinti gynybos išlaidas autorių, Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas baiminasi, kad ši iniciatyva Seime bus sužlugdyta.
Socialliberalai inicijavo 2000 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama papildomai 147,7 mln. litų iš valstybės biudžeto suteikti švietimo bei mokslo ir studijų sistemai.

Šią iniciatyvą savo parašais, pasinaudodami konstitucine teise inicijuoti įstatymą, parėmė maždaug 100 tūkstančių Lietuvos piliečių. Tačiau projektą jau neigiamai įvertino Vyriausybė ir du Seimo komitetai.

Spaudos konferencijoje Seime ketvirtadienį A. Paulauskas teigė, kad minėtasis įstatymo projektas yra pirmasis piliečių bandymas pasinaudoti Konstitucijoje įtvirtinta teise inicijuoti įstatymą.

Anot A. Paulausko, jeigu ši iniciatyva žlugs, piliečiai nusivils savo Seimo nariais ir nenorės dalyvauti Seimo rinkimuose.

Siūloma padidinti išlaidas aukštajam mokslui 52,7 mln. Lt. bei savivaldybėms dotacijas švietimui 95 mln. Lt. Šie pinigai būtų paimami iš krašto apsaugai skirtos biudžeto dalies.

Įstatymo projektui, kaip žalingam krašto apsaugai ir supriešinančiam dvi esmines valstybės sferas, nepritarė Vyriausybė bei Seimo Biudžeto ir finansų, Švietimo, mokslo ir kultūros, Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetai.

Pasak A. Paulausko, per diskusijas Seime jis neišgirdo argumentų, kodėl nevertėtų mažinti krašto apsaugos išlaidų.

Socialliberalų lyderio teigimu, jo partija siūlo kompromisą - kad Vyriausybė ieškotų lėšų švietimo sistemai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.