aA
Lietuvos jūreivių ir jų giminaičių ieškinys dėl JAV pareigūnų esą neteisėtais veiksmais padarytos daugiau kaip 30 mln. litų žalos Lietuvoje nebus nagrinėjamas. Taip trečiadienį paskelbė Vilniaus apygardos teismas, pabrėžęs, kad JAV turėjo teisę pasinaudoti imunitetu ir reikalauti, jog nukentėjusiaisiais save laikantys 36 Lietuvos piliečiai dėl žalos atlyginimo kreiptųsi į JAV teismus.
Teismas atsisakė nagrinėti jūreivių ieškinį JAV
© Corbis
Teisėjo Dainiaus Rinkevičiaus nutartis dar negalutinė – jūreivių ir jų giminaičių interesams atstovaujantis advokatas Valdemaras Stančikas žada skųstis apeliacine, o jeigu reikės – ir kasacine tvarka.

Trečiadienį paskelbtoje nutartyje pabrėžiama, kad gavusi Lietuvos piliečių ieškinį JAV per Užsienio reikalų ministeriją (URM) pateikė notą, kurioje teigiama, jog naudodamasi imunitetu valstybė nesutinka dalyvauti teisminiame procese ir prašo jūreivių ieškinius palikti nenagrinėtus. Toks prašymas yra tenkintinas, nes Lietuvos piliečių kildinama žala yra susijusi su viešosios teisės reguliavimo sritimi.

Ieškinys dėl 13 mln. 721 tūkst. 880 JAV dolerių žalos atlyginimo paliktas nenagrinėtu, todėl jūreiviai ir jų giminaičiai turės galimybę kreiptis į teismus JAV. Tiesa, kol kas neaišku, ar nebus pasibaigęs senaties terminas – jūreiviai jau buvo kreipęsi į ikiteisminio tyrimo instancijas JAV, tačiau jų ieškiniai buvo pripažinti nepagrįsti. Teisminio proceso save laikantys Lietuvos piliečiai JAV nepradėjo.

JAV interesams jūreivių byloje atstovavęs advokatas Rytis Paukštė pabrėžė, kad JAV nesutinka, jog kitos valstybės teismas spręstų, kaip ji turi elgtis pagal savo teisės aktus arba kaip įgyvendinti savo viešąsias funkcijas.

„Šitoje situacijoje yra akivaizdu, kad valstybės kvestionuojami veiksmai – tvarkos užtikrinimas, teismo pareigūnų, pasienio apsaugos tarnybų funkcijos, migracijos bei konsulo veiksmai yra viešosios teisės reguliavimo sritis“, - tvirtino advokatas R. Paukštė.

Tuo tarpu Lietuvos piliečiams atstovavęs advokatas V. Stančikas apgailestavo, kad prisidengdama imunitetu JAV vengia atsakomybės. „Mes apgailestaujame dėl tokios JAV pozicijos, nes deklaruojant partnerystę, draugiškus santykius, pagarbą žmogaus teisėms, demokratiją, manėme, kad šita valstybė tikrai nevengs atsakomybės“, - pabrėžė advokatas.

DELFI primena, kad motorlaivis „Yalta“ buvo sulaikytas 2003-iųjų birželio pabaigoje Karibų jūroje netoli Barbadoso. Laive buvo rasta apie 3,5 tonos kokaino, kurio rinkos vertė siekė 1,25 mlrd. litų. Iš Panamos į vieną uostų Europoje plaukusią „Jaltą“ sulaikė britų karo laivas ir perdavė JAV Pakrančių apsaugai.

Beveik metus laive dirbę jūreiviai buvo laikomi kalėjime Floridos valstijoje. Lietuviai teigė nežinoję apie laivu gabenamą narkotikų siuntą. Dėl sunkių kaltinimų narkotikų kontrabanda „Yalta“ dirbę jūreiviai buvo išteisinti, nors jiems grėsė net iki 25 metų nelaisvės.

Lietuvos piliečius laive įdarbino viena agentūra. Klaipėdiečių įgula į Panamą išlydėta 2002 metų gruodžio 29-ąją. Jos darbo kontraktas turėjo pasibaigti po pusmečio - 2003 m. birželio 22-ąją. Laive vienas jūreivis mirė dėl neva narkotikų perdozavimo. Laivo kapitonu ir vyr. mechaniku tapo ukrainiečiai, o kapitono vyresniuoju padėjėju - kolumbietis. Būtent jis pripažino savo kaltę byloje dėl narkotikų kontrabandos stambiu mastu.

Išteisinti Lietuvos jūreiviai buvo deportuoti iš JAV.