aA
Šio šimtmečio viduryje vidutinis žmogus gyvens labiau susispaudęs ir bus vyresnis bei skurdesnis negu dabar, trečiadienį pareiškė vyriausiasis JTO demografas Džozefas Keimis (Joseph Chamie).
Anot JTO Gyventojų skyriaus direktoriaus, pasaulio gyventojų skaičius per ateinančius 50 metų turėtų padidėti nuo 6,1 iki 9,3 mlrd. - bet kokiu atveju jis greičiausiai svyruos tarp 10,9 ir 7,9 mlrd. Iš jų 88 proc., arba apie 8,2 mlrd. gyvens besivystančiose šalyse, palyginti su 80 proc., arba 4,9 mlrd. dabar.

Per spaudos konferenciją Dž.Keimis (Joseph Chamie) sakė manąs, kad labiausiai gyventojų skaičius išaugs Azijoje ir Afrikoje, o išsivysčiusiose pramoninėse valstybėse, kur dabar gyvena apie 1,2 mlrd. žmonių, gyventojų skaičius procentine išraiška išliks nepakitęs ar net sumažės, priklausomai nuo gimstamumo. Tai reiškia, kad turtingiausių valstybių gyventojai 2050 metais sudarys tik 12 proc., palyginti su dabar 20 proc.

Naujausiame pasaulio demografinėms perspektyvoms skirtame JTO leidinyje sakoma, kad per ateinančius 50 metų pusė viso gyventojų skaičiaus augimo teks Indijai, Kinijai, Pakistanui, Nigerijai, Bangladešui ir Indonezijai.

Pramoninių valstybių grupėje neturėtų būti vienos tendencijos. Taip, JAV gyventojų skaičius dėl santykinai didelio gimstamumo ir imigracijos sparčiai augs ir nuo 283 mln. pernai padidės iki 400 mln. Kanados ir Australijos gyventojų taip pat turėtų padaugėti. Tuo tarpu Japonijoje ir Europoje gyventojų mažės.

Įdomi padėtis klostysis Afrikoje, kur gyventojų nuolatos daugės, nepaisant siaučiančios AIDS epidemijos. Augimas prognozuojamas net Botsvanai, kur AIDS sukeliančiu virusu yra užsikrėtę 36 proc. gyventojų, ir Svazilandui bei Zimbabvei, kur virusą nešioja per 25 proc. žmonių.

Per ateinančius 50 metų smarkiai padaugės pagyvenusio amžiaus žmonių. Anot JTO statistikos specialistų, vyresnių kaip 60 metų amžiaus žmonių nuo 606 mln., arba 20 proc. visų gyventojų dabar, iki 2050 metų padaugės iki beveik 2 mlrd., arba 33 proc. bendro gyventojų skaičiaus. 80-mečių ir vyresnių 2050 metais bus 379 mln., t.y. daugiau kaip penkis kartus daugiau negu 2000-aisiais, kai šiai gyventojų amžiaus kategorijai priklausė tik 69 mln. žmonių. Labiausiai ši tendencija pasireikš turtingosiose valstybėse, kuriose ims trūkti darbo jėgos, o sveikatos priežiūros ir pensinio aprūpinimo išlaidos labai išaugs.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.