aA
Rusijos apsisprendimas dislokuoti operatyvines taktines raketas "Iskander" Kaliningrado srityje, jeigu JAV dislokuos priešraketinės gynybos (PRG) elementus Rytų Europoje lieka nepakitęs, pareiškė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.
Rusija vėl žvangina „Iskander" raketomis
© DELFI (R.Daukanto pieš.)
"Šitos pozicijos niekas neatšaukė. Aš prie šios formuluotės pridėčiau dvi daleles "ne": jeigu nebus trečiojo pozicinio rajono (PRG elementų ), nebus ir „Iskander", - antradienį agentūrai pareiškė S.Riabkovas.

Pasak jo, "mes kaip tik labai nenorime, kad jos ten būtų dislokuotos".

Komentuodamas Vašingtono, kuris pasirengęs peržiūrėti savo požiūrį į PRG elementus, jeigu bus išspręsta Irano branduolinės programos, poziciją, S.Riabkovas sakė: "Niekada negalėjome sutikti su tuo, kad trečiojo JAV strateginio PRG rajono sukūrimą sąlygoja iš Irano kylanti raketų ar branduolinės (atakos) grėsmė". Jis pažymėjo, kad Rusija "šiek tiek kitaip vertina šią grėsmę, negu JAV administracija".

"Mums svarbiau tai, kad trečiojo pozicinio PRG rajono potencialas vienareikšmiai grasina Rusijos strateginiam potencialui. Man atrodo, kad tai jau supranta visi", - pabrėžė S.Riabkovas.

"Mes nematome požymių, kad Iranas būtų priartėjęs prie branduolinio ginklo turėjimo", - pažymėjo viceministras.

"Kalbu visiškai atsakingai. Dar daugiau, aš laikausi nuomonės, kad Iranas, kaip nebranduolinė valstybė ir BGNS (Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties) narė turi teisę vystyti savo atominę energetiką bei naudotis kitomis BGNS teisėmis", - pabrėžė jis.

Todėl, pasak S.Riabkovo, "JAV mėginimai nepasitikėjimo Iranu pagrindu kurti politiką, kuri, kitiems tarptautinės bendrijos nariams kelia daug klausimų ir abejonių, nepadeda spręsti šios problemos".

"Problema yra ta, kad reikia atkurti pasitikėjimą Irano branduolinės programos taikumu. Todėl čia negali būti jokio "prekybos" ar mainų objekto", - pareiškė aukšto rango diplomatas.