aA
Kompiuterių šnipams pavyko įsibrauti į Pentagono brangiausios ginkluotės kūrimo programą, antradienį pranešė JAV laikraštis. Laikraštis „The Wall Street Journal", remdamasis esamais ir buvusiais vyriausybės pareigūnais, pranešė, kad kompiuterių įsilaužėliams pavyko nukopijuoti kelis terabaitus duomenų apie 300 mlrd. dolerių vertės naikintuvo bombonešio (Joint Strike Fighter) projektą .
Šnipams pavyko prisibrauti prie naujausio Pentagono naikintuvo projekto
© Corbis/Scanpix
Ši slaptų duomenų vagystė gali kažkam padėti geriau apsiginti nuo šio naikintuvo, kuris dar vadinamas +F-35 Lightning II".

Pareigūnai sakė, kad panašūs įsibrovimai pastaraisiais mėnesiais buvo užregistruoti JAV karinių oro pajėgų skrydžių valdymo sistemoje. „The Wall Street Journal" anksčiau buvo pranešęs, kad buvo įsibrauta į kompiuterius, valdančius JAV elektros skirstymo sistemą ir kitą infrastruktūrą.

Pastarojo meto atakos liudija apie per pusę metų išaugusias įsibrovėlių pastangas prieiti prie gyvybiškai svarbių JAV saugumo duomenų, sakė buvęs pareigūnas.

„Nieko panašaus dar nėra pasitaikę", - sakė jis ir pridūrė, kad tai palietė kitas karines agentūras bei privačias, kontraktus turinčias kompanijas.

Kol kas neaišku, kas buvo įsibrovėliai ir kiek šis įsibrovimas buvo rimtas, tačiau nurodoma, kad slapčiausi duomenys, susiję su šio naikintuvo projektu, buvo saugomi prie interneto neprijungtuose kompiuteriuose.

Dienraščiui neįvardintas buvęs JAV pareigūnas sakė, kad ši ataka, kaip manoma, buvo surengta iš Kinijos.

Neseniai Pentagono pranešime buvo pažymėta, kad Kinijos kariuomenė turėjo padaryti "didelę pažangą" vystydama internetinį kariavimą, kad kompensuotų savo neišvystytą karinę sistemą, nurodė laikraštis.

Anksčiau šį mėnesį Kinija paneigė laikraščio pranešimą, kad Kinijos ir Rusijos interneto įsilaužėliai pabandė virusais užkrėsti JAV energetinės sistemos kompiuterius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.