aA
Buvęs Trakų rajono meras Edmundas Malūkas ir sausio pabaigoje kartu su juo atleisti Trakų rajono vadovai įsitikinę, kad nepasitikėjimo pareiškimas buvo įteiktas nesilaikant įstatymų reikalavimų, o vykęs Tarybos posėdis, kuriame jiems buvo pareikštas nepasitikėjimas, buvo neteisėtas.
Teisme buvę Trakų rajono savivaldybės vadovai tikino buvę atstatydinti neteisėtai
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Antradienį Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pradėjo nagrinėti skundą, pagal kurį socialliberalas E.Malūkas, buvusi mero pirmoji pavaduotoja, partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovė Irena Kalkienė, buvęs mero pavaduotojas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys Henrikas Jankovskis ir buvusi savivaldybės administracijos direktorė Irena Narkevič prašo panaikinti Trakų rajono savivaldybės tarybos priimtus sprendimus, pagal kuriuos jie buvo atstatydinti iš pareigų.

Naujuoju meru tuomet buvo išrinktas liberalcentristas Vincas Kapočius, rajono pirmąja pavaduotoja - konservatorė Nijolė Ramoškienė, mero pavaduotoju - "frontininkas" Jonas Sadovskis, o administracijos direktore tapo Asta Kandratavičienė.

Pasak posėdyje kalbėjusio E.Malūko, nepasitikėjimas tarybos vadovams buvo pareikštas neteisėtai. Jis teisme tvirtino, kad būtų sutikęs su balsavimu dėl nepasitikėjimo jam, jeigu pareiškimas būtų įteiktas laiku, kaip reikalauja įstatymai, t.y. 24 valandos prieš sausio 29 dieną įvykusį tarybos posėdį. E.Malūkas tvirtino tekstą pamatęs tik sausio 28 dienos pavakarę, apie pusę keturių dienos.

Anot buvusio mero, praleistas terminas ir buvo priežastis, kodėl kitą dieną pareiškimas neatsidūrė darbotvarkėje.

"Po to, kai neteikiau balsavimui dėl įtraukimo į darbotvarkę, įvyko diskusija tarp tarybos narių. (...) Saulius Raščiauskas (Liberalų ir centro partijos narys - BNS) pakilo iš darbo vietos ir pasakė, kad reikia pasitarti. 13 Tarybos narių išėjo. Posėdyje liko 10 iš 25 Tarybos narių, nebuvo kvorumo ir aš baigiau posėdį", - teigė E.Malūkas.

Tą pačią dieną susirinkę 13 išėjusiųjų Tarybos narių ir pareiškė nepasitikėjimą rajono savivaldybės vadovais.

Atsakovo, Trakų rajono savivaldybės tarybos, atstovas, savivaldybės administracijos teisės ir personalo administravimo skyriaus vedėjas Antanas Čeliauskas teigė, kad tiesiogiai merui įteikti nepasitikėjimo pareiškimo nereikėjo, o patį tekstą esą E.Malūkas gavo per administraciją ir laiku, t.y. sausio 28 dienos ryte.

Tai neigė kiti du atleisti savivaldybės tarybos vadovai: H.Jankovskis ir I.Kalkienė.

Atsakovo iniciatyva į teismo posėdį buvo iškviesti 9 liudytojai: tarybos nariai ir administracijos darbuotojai, tačiau jų apklausti nepavyko, nes teismas nusprendė patenkinti pareiškėjo advokato Simono Bendoriaus skundą ir papildomai pakviesti dar 10 liudytojų.

Į teismą turės prisistatyti ir naujieji Trakų rajono vadovai.

Kitas teismo posėdis numatytas birželio viduryje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.