aA
Prezidento rinkimų favoritė Dalia Grybauskaitė – pažiūrų neturinti karjeros biurokratė, mano politologas Vytautas Dumbliauskas. Ji „gali būti ir socialistė, ir liberalė, ir konservatorė“, - teigia V. Dumbliauskas. Jo teigimu, D. Grybauskaitė, kaip ir savo laiku Rolandas Paksas, yra antisisteminė kandidatė, pritrauksianti nemažai R. Pakso rinkėjų balsų.
V.Dumbliauskas: už D. Grybauskaitę balsuos ir „paksininkai“
© ELTA (M.Ambrazo nuotr.)
- Ar vertėjo D. Grybauskaitei kandidatuoti? Ar ne geriau būtų buvę likti Europos Komisijoje?

- Kaip D. Grybauskaitės bendraamžis galiu pasakyti, kad yra toks laikas, kai žmogus nori nuveikti ką nors svaraus. Statyti namą, auginti sodą, rašyti knygą. Manau, ir eurokomisarės atveju tai – egzistenciniai dalykai. Nuveikti ką nors naudinga savo valstybei, Tėvynei. Nors nemažai galima nuveikti ir būnant Briuselyje.

- Tai kodėl nutarė nuveikti grįžusi į Lietuvą?

- Tai susiję su žmogaus amžiumi ir požiūriu į savo gyvenimą, veiklą. Štai, man 53 metai ir nežinau, kiek dar gyvensiu. O žvelgiant kitu kampu – galbūt D. Grybauskaitė nebuvo tikra, kad ją pasiūlys antrai kadencijai į Komisiją. Bet tai gal perdėm pragmatiškas motyvas; pirmas – labiau tikėtinas. O antru atveju – prezidento pensija iki gyvos galvos, garantijos, automobilis, asmens sargybinis.

- Bet gal ir kandidatės populiarumas, kurį rodo apklausos, yra pakankamas akstinas sužaisti iš anksto laimėtą partiją?

- Taip: jei žmonės sako, kad esi labai tinkamas, tai skatina ir leidžia įveikti kuklumą dvejojantiems.

- Kaip apibūdintumėte D. Grybauskaitės pažiūras ideologiniu, kurios nors idėjų sistemos atžvilgiu?

- Geras klausimas. Manau, ji yra tipiška karjeros biurokratė. Net nemanau, kad galima rasti kokių nors jos pažiūrų.

- Karjeros diplomatas Petras Auštrevičius savyje tų pažiūrų atrado – po kandidatavimo į prezidentus tapo liberalu.

- Prisimenu tokiais atvejais amerikiečių filosofą ir sociologą Danielį Bellą, kuris sakė esąs liberalas politikoje, socialistas ekonomikoje ir konservatorius kultūroje. Manau, kad D. Grybauskaitės komanda galėtų šitą D. Bello teiginį pasiimti. Tai atitiktų ir nelabai protingą mūsų Konstitucijos nuostatą, kad prezidentas turi būti nepartinis. D. Grybauskaitė gali būti ir socialistė, ir liberalė, ir konservatorė.

- Kurioms visuomenės grupėms atstovauja D. Grybauskaitė?

- Manau, ji daugiau atstovautų nusivylusiems valstybe. Su ja siejamos viltys, kad kažkas įvyks. Politinis elitas – atitrūkęs nuo masių.

- Tai gal galima lyginti D. Grybauskaitės kandidatavimą su Rolando Pakso kandidatavimu? Pagal atstovavimą protesto balsams?

- Į vieną LRT laidą, kurioje kalbėjo D. Grybauskaitė, skambino moteris ir klausė, ar kandidatei neatrodo, kad ji sulauksianti R. Pakso likimo, jei pradėsianti kovoti su sistema. D. Grybauskaitės atsakymas buvo – kad jai neatsitiks tai, kas atsitiko R. Paksui. Man įdomi pati analogija: žmonės pajuto, kad ji yra arba gali būti traktuojama kaip antisisteminė. Bet manau, kad elitas jos nori. Vyksta kažkoks žaidimas. Manau, buvo kuriama legenda, o jos kūrime dalyvavo konservatoriai ir socialdemokratai.

- Ar ta legenda yra sisteminio, ar antisisteminio kandidato? „Elito“ ar „ne elito“?

- Sunku pasakyti: ji tenkina elitą, bet masės į ją žiūri kaip į viltį. Mano galva, Gedimino Kirkilo vyriausybės kritika buvo viešųjų ryšių akcija. Kažkas buvo daroma, kad ji atvyktų ir iš šalies kritikuotų, kad nesakytų dėl kandidatavimo nei „taip“, nei „ne“, išlaikytų intrigą. Manau, ji nenukrito iš dangaus: apie ją buvo galvojama. Kažkurios jėgos „statė“ ant Arūno Valinsko, o kažkurios jėgos kaip į kandidatę žiūrėjo į D. Grybauskaitę. Pastarosioms - pavyko. Taigi D. Grybauskaitė tinka elitui, bet kažkas už ją balsuos ir kaip už „gelbėtoją“.

- Ekonominės krizės sąlygomis ekonomistai, kalbėdami apie krizę, jaučiasi žiną, ką sako. Ką per artimiausius porą metų galėtų šiuo atžvilgiu nuveikti D. Grybauskaitė?

- Manau, jei dabartinė valdančioji koalicija jos nori, tai ji stengsis bendradarbiauti su valdančiaisiais. Padėtis blogėja, bedarbių daugėja. Jei bedarbiai pradės eiti į gatves, laukia „liūdnos mišios“. Tėvynės sąjungos reitingų išaugimas pastarojoje „Vilmorus“ apklausoje liudija, kad tauta galbūt TS jau tapatina su D. Grybauskaite.

Jaučiu, kad dauguma D. Grybauskaitę palaikys; apskritai šita valdančioji dauguma, man atrodo, šiek tiek stokoja idėjų. Šita dauguma, pavyzdžiui, pakėlė akcizo mokestį degtinei, paskatino nelegalų verslą. Ant stalų vėl – baltarusiška degtinė. Vėl suklestėjo nelegalus spirito verslas. Šita valdžia nejaučia, kur galima kelti akcizą, o kur – negalima.

Manau, valdančioji koalicija iš D. Grybauskaitės tikisi ir idėjų, ir to, ką gali duoti stipri asmenybė – o ji yra stipri asmenybė. Ji ir už Andrių Kubilių, ir už ministrą Eligijų Masiulį stipresnė asmenybė.

- Kokios yra D. Grybauskaitės perspektyvos laimėti pirmame (o gal antrame) rinkimų ture?

- Jei bus nedaug varžovų, tai užtektų pirmo turo. Jei bus ne daugiau kaip septyni kandidatai, tai, manau, antro turo neprireiks.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.