aA
Mokyklų vadovus piktina vis naujai leidžiamų vadovėlių, kurie perkami už mokinio krepšelio lėšas, gausa. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) aiškina, kad ugdymo įstaigos be reikalo reiškia nepasitenkinimą, nes pačios sprendžia, kiek ir kokių vadovėlių įsigyti.
Mokyklos klaidžioja tarp vadovėlių
© Corbis
Nuo šių metų mokinio krepšelyje yra 3774 litai. Anksčiau jame buvo numatytos atskiros sumos knygoms ir mokymo priemonėms įsigyti, dabar tiems dalykams skirta viena suma - beveik 72 litai. Telšių suaugusiųjų vidurinei mokyklai vadovaujantis Gediminas Simanavičius LŽ pasakojo neseniai sulaukęs leidyklos "Baltos lankos" laiško, kuriame siūloma įsigyti naują vienuoliktokams skirtą istorijos vadovėlį.

"Leidykla aiškina, kad yra nepatenkinta buvusį vadovėlį parašiusių autorių darbu ir siūlo naują. Toks vadovėlis kainuoja apie 30 litų, o tam galiu skirti 20 tūkst. litų, iš tų pačių lėšų reikia pirkti kitas mokymo priemones. Vadovėliai yra neblogas verslas, tik viskas daroma už moksleivio krepšelio pinigus", - kalbėjo ugdymo įstaigos direktorius. Pasak G.Simanavičiaus, naujų vadovėlių kiekvienai disciplinai atsiranda kas dveji ar kas treji metai. "Senieji vadovėliai tampa nebereikalingi, juos reikia realizuoti, bet jie nelabai perkami", - pridūrė pašnekovas.

Pasigenda kokybės

Kauno Jono Jablonskio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Stočkuvienė LŽ sakė, kad knygos, iš kurių mokosi moksleiviai, galėtų būti kokybiškesnės. "Girdėjau nemažai neigiamų atsiliepimų apie mokiniams siūlomus vadovėlius, kad kartais per daug sudėtingi, trūksta kokybės", - kalbėjo direktoriaus pavaduotoja.

Ji įsitikinusi, jog nėra idealaus vadovėlio, kuris atitiktų visų moksleivių poreikius. Mokytojas, atsižvelgdamas į konkrečios klasės mokinių žinių lygį, sprendžia, ar mokytis iš vieno vadovėlio, ar ieškoti medžiagos ir kituose. Kartais informacija, išdėstyta senuose vadovėliuose, naudojamasi kaip papildoma medžiaga.

"Niekuomet nebūna, kad vadovėlis blogas nuo pradžios ligi pabaigos, kažkurią jo dalį galima panaudoti, tačiau sunkmečiu derėtų apskritai susilaikyti nuo vadovėlių keitimo", - įsitikinusi N.Stočkuvienė.

Renkasi, ką pirkti

ŠMM bendrojo ugdymo departamento direktorius Arūnas Plikšnys LŽ tvirtino, kad tik sovietmečiu buvo taip, kad konkreti disciplina mokoma iš vieno vadovėlio. Dabar mokyklos gali pasirinkti kelių leidyklų siūlomas knygas. "Jie gali nepirkti naujesnių vadovėlių", - pridūrė jis.

Pagal galiojančią tvarką kiekvienas leidyklos siūlomos knygos turinys įvertinamas Švietimo plėtotės centre. Jeigu vadovėlis atitinka nustatytus kriterijus, ŠMM leidžia jį naudoti.

Iki kiekvienų metų balandžio 1-osios švietimo ir mokslo ministras tvirtina du sąrašus: galiojančių ir galimų įsigyti vadovėlių. Šiemet patvirtinti šiuos sąrašus vėluojama, nes kai kurios leidyklos pateikė skundų dėl į sąrašus neįtrauktų vadovėlių. Projekte numatyta, kad 2009-2010 metais galios 1,5 tūkst. vadovėlių. Iš jų - 112 nauji, 7 - išleisti pakartotinai ir 52 išleisti užsienyje.

"Viskas yra kaip parduotuvėje - privati leidykla gali siūlyti bet ką, o mokykla pagal tam tikrą tvarką renkasi. Ar bus noriai perkama nauja knyga, priklauso nuo to, kaip leidykla sugeba ją pristatyti. Vienos leidyklos tai daro labai aktyviai - kviečiasi mokyklų atstovus į įvairius pristatymus, - pasakojo A.Plikšnys. - Kartais leidyklos pagudrauja, pavyzdžiui, knyga įtraukiama į sąrašus, gauna žymes, o vėliau jos neišleidžia, nes užsakyta per mažai jos egzempliorių. Vadovėlius leidžia privačios įmonės, ir mes nesikišame į jų verslo reikalus, mes kišamės į turinį."

„Lietuvos žinios“