aA
Europos Sąjungos ir kitų vakarų valstybių delegatai pirmadienį išėjo iš salės, protestuodami prieš Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado kalbą, kurioje buvo užsipultas Izraelis kaip rasistinė valstybė.
Mahmoud Ahmadinejad
© Reuters/Scanpix
Ženevoje vyksta Jungtinių Tautų kovos su rasizmu konferencija, kurią boikotavo Jungtinės Amerikos Valstijos, Vokietija ir dar aštuonios valstybės. Nuogąstauta, kad konferencija virs Izraelį smerkiančiu forumu.

Irano prezidentas M. Ahmadinejadas pirmadienį JT antirasizmo konferencijoje (Durban Review Conference ) kritikavo tai, kad po Antrojo pasaulinio karo buvo suformuota "rasistinė vyriausybė", netiesiogiai, bet akivaizdžiai rodydamas į Izraelį.

Jis pasmerkė „grynai rasistinės vyriausybės okupuotoje Palestinoje" įkūrimą 1948 metais ir pareiškė, jog tai yra "žiauriausias ir rasistinis režimas".

"Jie siuntė migrantus iš Europos, Jungtinių Valstijų..., kad įsteigtų rasistinę vyriausybę okupuotoje Palestinoje", - kalbėjo jis, tuo sukėlęs kai kurių ES valstybių delegatų protestą, kurį jie išreiškė, išeidami iš salės.

"Būtinos pastangos sionistų ir (jų) rėmėjų piktnaudžiavimui nutraukti, - pridūrė Irano lyderis. - Vyriausybes reikia padrąsinti ir paremti..., kad būtų išnaikintas barbariškas rasizmas ir imtasi reformų".

Prancūzija smerkia Irano prezidento požiūrį

Prancūzija Irano prezidentą M. Ahmadinejadas dėl jo pirmadienio išpuolių prieš Izraelį apkaltino „rasistinės neapykantos" skatinimu, o prieš tai šios šalies ambasadorius išėjo iš JT kovos su rasizmu konferencijos Ženevoje.

"Prezidentas, kuris jau atmetė nepriimtinus Irano prezidento pareiškimus, padarytus kitomis aplinkybėmis, visiškai smerkia šią neapykantą skatinančią kalbą", - pareiškė Prancūzijos prezidento spaudos tarnyba.

"Jis paragino ES užimti itin griežtą poziciją", - sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime, paskelbtame po to, kai šios šalies ambasadorius JT paliko antirasizmo konferenciją Ženevoje, M.Ahmadinejadui ėmus kritikuoti Izraelį.

"Pirmadienį pradėjusi darbą Jungtinių Tautų konferencija Ženevoje turėjo uždavinį suvienyti ir mobilizuoti tarptautinę bendruomenę kovai su visomis rasizmo formomis",- tvirtinama Nicolas Sarkozy pareiškime.

"Irano prezidento kalba buvo tikra priešingybė: nepakenčiamas rasistinės neapykantos skleidimas paniekina idealus ir vertybes, įrašytas Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje", - sakoma N.Sarkozy pareiškime.

Jungtinės Valstijos ir kelios Europos valstybės boikotavo šią konferenciją, nes spėjo, jog kad M. Ahmadinejadas pasinaudos ja Izraelio kritikai. Prancūzija prieš tai buvo įspėjusi, kad jos pasiuntinys pasitrauks iš konferencijos, jeigu tai įvyks.

Kitų ES šalių delegatai taip pat išėjo iš Ženevoje vykstančios konferencijos, kai M. Ahmadinejadas savo kalboje kritikavo "rasistinės valstybės" sukūrimą Artimuosiuose Rytuose, aiškiai leisdamas suprasti, kad tai Izraelis.

"Tikuosi, kad tas protestas atkreips tarptautinės visuomenės dėmesį", - priduriama kitame, užsienio reikalų ministro Bernardo Kouchnero pareiškime.

"Žmogaus teisių gynimas ir kovos su visomis rasizmo formomis yra pernelyg svarbi Jungtinėms Tautoms, kad jos nesusivienytų prieš visus neapykantą skleidžiančius pasisakymus ir prieš visokius iškraipymus", - pareiškė B.Kouchneras.

"Atsižvelgiant į Irano prezidento pareikštą požiūrį, neįmanomas joks kompromisas", - sakė B.Kouchneras.

JT vadovas apgailestavo

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pasmerkė Irano prezidento M. Ahmadinejado JT forume pirmadienį sakytą kalbą, kurioje Izraelis buvo pavadintas "visiškai rasistine vyriausybe".

"Aš smerkiu tokią Irano prezidento panaudotą platformą - kaltinti, skaldyti ir net kurstyti. Tai prieštarauja tam, ko šia konferencija siekiama", - sakoma Ban Ki-moon pareiškime.

Ban Ki-moonas ir M.Ahmadinejadas buvo susitikę prieš prasidedant šiai antirasizmo konferencijai.

"Aš priminiau prezidentui, kad JT Generalinė asamblėja yra priėmusi rezoliucijų, smerkiančių sionizmo prilyginimą nacizmui ir patvirtinančių istorinius faktus apie Holokaustą", - sakė JT generalinis sekretorius apie judviejų susitikimą.

"Labai apgailestauju, kad į mano prašymą žvelgti į ateitį Irano prezidentas neatsižvelgė," - pridūrė Ban Ki-moonas.

Izraelis atšaukė savo ambasadorių Šveicarijoje

Izraelis pirmadienį atšaukė savo ambasadorių iš Berno, kai Šveicarijos Konfederacijos prezidentas Hansas Rudolfas Merzas tapo pirmuoju valstybės vadovu Vakaruose oficialiai susitikęs su Irano prezidentu M.Ahmadinejadu.

Izraelio diplomatas buvo atšauktas po Šveicarijos ir Irano prezidentų susitikimo prieš prasidedant JT konferencijai kovos su rasizmu klausimais.

Izraelis "nusprendė atšaukti Izraelio ambasadorių Šveicarijoje Ilaną Elgarą konsultacijoms bei siekiant parodyti nepasitenkinimą tuo, jog Antroji Durbano konferencija Ženevoje rengiama, pakvietus dalyvauti rasistinio Holokausto neigėją, kuris viešai skelbė, jog Izraelis turi būti ištrintas iš žemėlapio", sakoma vyriausybės pareiškime.

"Tai nėra santykių nutraukimas, o Izraelio nepasitenkinimo aplaidžiu Šveicarijos požiūriu į Iraną išraiška", - nurodoma pareiškime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.