aA
Nepaisant to, kad A. Butkevičius daugelio yra vertinimas kaip principingas žmogus ir tikras socialdemokratas, jis yra nomenklatūros atstovas, teigia politologas Vytautas Dumbliauskas. Jo nuomone, A. Butkevičius pirmame ture susirinks tradicinio LSDP elektorato balsus. Jei apskritai prireiks antro turo, tai A. Butkevičius iš visų kandidatų turi daugiausiai šansų varžytis jame su rinkimų favorite Dalia Grybauskaite.
Algirdas Butkevičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
- Ar vertėjo A. Butkevičiui kandidatuoti į prezidentus? Jis sakė nenorėjęs, bet partija liepė...

- Visi požymiai liudija, kad partija į tai žiūri nerimtai. Vėlai iškėlė savo kandidatą, nespėjo jam sukurti „legendos“. Pavyzdžiui, buvo juk sukurta „legenda“ Rolandui Paksui – kaip „kovotojui“. O dėl A. Butkevičiaus – toks jausmas, kad LSDP buvo tiesiog nesolidu nieko neiškelti. O jie visai patenkinti D. Grybauskaitės kandidatūra.

- Kaip gali socialdemokratai būti patenkinti D. Grybauskaitės kandidatūra, jeigu ją remia konservatoriai?

- Matyt, tai – politinio elito susitarimas. Prancūzai vartoja „politinės klasės“ sąvoką. Manau, tie žmonės dėl savo ramybės, postų, galios gali susitarti dėl bet ko. Juk A. Butkevičius ir D. Grybauskaitė nėra dideli idėjiniai priešai. A. Butkevičius sovietmečiu buvo vyriausiasis architektas Vilkaviškio vykdomajame komitete. Jis yra anos nomenklatūros atstovas. O kiek buvusių nomenklatūros atstovų yra konservatorių partijoje? Irgi daug. Skirtumas tarp socdemų ir konservatorių nebent tas, kad socdemai Lietuvoje yra labiau stambiojo kapitalo partija. O susitarti su D. Grybauskaite – jokių kliūčių. Ji yra jokia: karjeros biurokratė, ir tiek. Na, galbūt ekonominiu atžvilgiu – šiek tiek liberalė.

- O A. Butkevičius – tikras socialdemokratas?

- Tikresnis už Gediminą Kirkilą.

- O palyginti su kitais?

- Jis yra iš tų „tikrųjų“ socialdemokratų, ne iš LDDP. Bet jis buvo LKP narys. Dabar jis kalba apie socialdemokratines vertybes, sako, kad partija nuo jų nukrypo, atgailauja dėl „Leo LT“. Apskritai A. Butkevičiaus išrinkimas liudija pokyčius LSDP: joje silpnėja buvusios LDDP sparnas.

- Kurio kandidato pažiūros artimesnės socialinės gerovės valstybės modeliui – A. Butkevičiaus ar D. Grybauskaitės?

- Geras klausimas. Manau, jų požiūriai į gerovės valstybę yra panašūs: abiem atvejais tai nėra skandinaviškas modelis. Jei išskirtume tris gerovės valstybės modelius – amerikietišką, skandinavišką ir europinį kontinentinį (vokišką), tai jų pažiūros labiausiai turbūt atitiktų pastarąjį. Esant skandinaviškam modeliui, valstybė prisiima daugiau atsakomybės už individą.

- Kurioms visuomenės grupėms atstovauja A. Butkevičius?

- Manau, jis atstovauja pirmiausia socdemų elektoratui. Jis yra mūsų tautinės nomenklatūros žmogus. Nors ir turi doro, principingo, nesusitepusio žmogaus įvaizdį.Bet jis nepaims vadinamųjų protesto balsų.

- Tai jo rinkėjai su D. Grybauskaitės „nepersidengia“?

- Manau, kad ne. Jis – partijos žmogus, o ta partija neseniai valdė, ir nelabai sėkmingai. Jo rinkėjai kitokie, nei D. Grybauskaitės. Manau, kai kurie R. Pakso žmonės balsuos net ne už Valentiną Mazuronį, o už D. Grybauskaitę.

- Kaip prognozuotumėte – kokie būtų A. Butkevičiaus veiksmai, jei jis taptų prezidentų?

- Jis nedaug galėtų nuveikti, nes Seimo valdančioji dauguma jam būtų politiškai „nedraugiška“. Dabartinėmis politinėmis aplinkybėmis A. Butkevičius kaip prezidentas būtų labiau simbolinė figūra. Na, galėtų vetuoti Seimo priimamus įstatymus. D. Grybauskaitė šiuo atžvilgiu galėtų nuveikti daugiau.

- Kokie A. Butkevičiaus šansai patekti į antrą turą ir įveikti D. Grybauskaitę?

- Manau – jokių šansų įveikti D. Grybauskaitę. Nors, jei pateks į antrą turą, tai gaus nemažai balsų.

- Kaip manote, ar A. Butkevičius yra realiausias pretendentas, be D. Grybauskaitės, pateikti į antrą turą – jei antro turo išvis prireiks?

- Manau, kad realiausias. Tiesa, dar nemažai šansų turėtų V. Mazuronis.

- O kuris iš jų turi daugiau šansų?

- Manau, kad A. Butkevičius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.