aA
Kad ir kaip nesinorėtų kartoti skausmingai atsibodusių žodžių „recesija“ ar „ekonominė krizė“, deja, ji palietė ne vieną gyvenantį Lietuvoje ar už jos ribų. Turbūt dažnas Airijoje gyvenantis lietuvis turi pažįstamų, kurie pastaruoju metu neteko darbo ar kuriems jau gresia atleidimas.
Ekspertai: į Lietuvą dabar geriau negrįžkite
© Corbis/Scanpix
Tikriausiai ne vienas tokioje situacijoje atsidūręs tautietis jau susikrovė lagaminus ir grįžo į gimtinę.

Kiti dvejoja ir nežino, koks sprendimas būtų geriausias. AirijaOnline.lt ekspertų Lietuvoje paklausė, kokį sprendimą tie dvejojantys lietuviai jų manymu turėtų priimti.

„DnB Nord“ banko analitikė Jakaterina Rojaka:

Sunku patarti, kai norėtųsi sakyti visiškai kitką nei reikalauja ekonominė logika. Šiuo metu mes dažnai kalbamės su emigrantais, kurie pastaruoju metu sugrįžo į Lietuvą. Deja, didelė dalis jų neranda tokio darbo, kuris patenkintų jų lūkesčius Lietuvoje. Ir, deja, po tam tikro laiko, dažniausiai po dviejų – trijų mėnesių, jie vėl išvažiuoja.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda:

Labai sunku apie tokį klausimą kalbėti abstrakčiai. Kiekvieno žmogaus situacija unikali ir jeigu grįždamas į Lietuvą jis važiuoja ne į nežinią, o žinodamas, kad toje vietoje, tame miestelyje, į kurį jis grįžta, jo laukia konkretus darbdavys ir jis turės darbą, tuomet sakyčiau, viskas tvarkoje. Tačiau, jei žmogus važiuoja tik tikėdamasis, kad kažką susiras, tuomet gali kilti didelių problemų. Kaip matome, nedarbo lygis ne šiaip sau didėja, bet jis didėja tiesiog tragišku tempu ir į vieną darbo vietą Lietuvoje neretai pretenduoja po keletą šimtų kandidatų.

Jeigu yra galimybė turėti garantuotą darbo vietą Airijoje ar dar kažkur, tai galbūt šiuo metu, neturint aiškių garantijų, žmogui verta laikyti žvirblį rankoje ir kurį laiką dar padirbėti, kol situacija Lietuvoje pagerės.

Vilniaus universiteto dėstytojas, ekonomistas doc. Romas Lazutka:

Žmonės paprastai patys geriausiai apsisprendžia, ką daryti, nes jie žino, ką reiškia netekti darbo užsienyje. Jei Lietuvoje yra šeima, pavyzdžiui, žmona ar vaikai, kurie jau pradėję dirbti arba dirbantys tėvai, tai tokiems žmonėms sugrįžti nėra sunku. Net jei grįžę kurį laiką ir neturės darbo, šeimoje išgyventi bus lengviau. Visai kitas dalykas, jei išvažiavę žmonės Lietuvoje neturi paramos, neturi kur gyventi.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos prezidentas Artūras Černiauskas:

Tiems, kas yra užsienyje, dėl to, kad ten ir darbo užmokesčiai yra didesni ir socialinės garantijos yra geresnės, ir kurie turi galimybę įsidarbinti ar gauti oficialias išmokas, aš tokiems žmonėms patarčiau neskubėti grįžti į Lietuvą, nes čia situacija darbo rinkoje yra ganėtinai sudėtinga. Tiesa, aukštos kvalifikacijos specialistų, tokių kaip suvirintojai ar metalo apdirbimo specialistai, Lietuvoje ir šiuo metu trūksta. O jei žmogus yra paprastesnės kvalifikacijos, tai jiems tikrai kol kas geriau likti užsienyje ir į Lietuvą neskubėti.

airijaonline.lt