aA
Aplinkos ministro Henriko Žukausko teiginį, kaip jam mainais už Artūro Daubaro palikimą viceministro poste buvo siūlomas 80 tūkst. JAV dolerių kyšis, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojai pavadino absurdu.
Henrikas Žukauskas
Henrikas Žukauskas
© ELTA
  • Pasakojimas - kino filmui?
  • Stebino ministro elgesys
  • H.Žukauskas piktinosi STT

    Pasakojimas - kino filmui?

    "Liberalų ministro pasakojimas labiau tiktų lietuviško trilerio scenarijui", - vakar "Lietuvos rytui" sakė pavardžių nenorėję skelbti šią bylą tyrę STT agentai.

    "Įrodymų, kad dėl manęs buvo siūlomas kyšis, Specialiųjų tyrimų tarnyba nerado", - "Lietuvos rytui" teigė Slovakijoje atostogaujantis buvęs aplinkos viceministras A.Daubaras.

    Pasklidus kalboms apie kažkokį kyšį, pareiškimą STT A.Daubaras parašė anksčiau nei pats aplinkos ministras - dar gruodį.

    Tuo tarpu H.Žukauskas apie tai, kad už A.Daubaro palikimą viceministro poste mėnesiui jam buvo siūlomas dolerių prikimštas lagaminas, prabilo po gauto pasiūlymo praėjus dviem mėnesiams.

    Stebino ministro elgesys

    "Neginčijamų duomenų, kad H.Žukauskui tikrai buvo siūlomas kyšis, nesurinkome, - sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Valentinas Junokas. - Buvo priimtas sprendimas atsisakyti iškelti baudžiamąją bylą. Tokį nutarimą patvirtino ir Generalinė prokuratūra".

    V.Junoką nustebino ministro elgesys. Paaiškinti įvykio detalių į Specialiųjų tyrimų tarnybą H.Žukauskas, kurio ministerija yra toje pačioje gatvėje, atvyko tik V.Junoko paragintas. H.Žukauskas iškart neprisiminė net kokie pinigai jam buvo siūlomi - doleriai, litai ar svarai sterlingų.

    Dar keisčiau STT darbuotojus nuteikė šio Vyriausybės nario elgesys - gavęs pasiūlymą paimti didžiulį kyšį, jis net nesikreipė į už kelių žingsnių nuo jo budėjusius Seimo apsaugos darbuotojus.

    V.Junokas neabejoja, kad, kreipęsis pagalbos, H.Žukauskas nedelsiant būtų ją gavęs.

    H.Žukauskas piktinosi STT

    "Kai reikia, specialiosios tarnybos pamato, kokiu automobiliu važinėja E.Maldeikis, ir žino, ar duete su J.Kobzonu jis dainavo, - komentuodamas STT išvadą, kurioje teigiama, kad nėra įrodymų apie kyšio davimą, "Lietuvos rytui" sakė H.Žukauskas. - Specialiųjų tarnybų medžiagos tėra iškarpos iš laikraščių. Ką jie daro - neaišku".

    Paklaustas, kodėl į STT kreipėsi tik po poros mėnesių, H.Žukauskas neatsakė: "O ką, ar aš turiu atlapu paltu lėkti per Gedimino prospektą ir rėkti, kad man siūlo kyšius? Kaip suteikti pirmąją pagalbą, konsultuoja visi, tačiau ką daryti, kai tau atneša kyšį, kažkodėl niekas nepasako".

  • "Lietuvos rytas"