aA
Jau seniai nusėdo ir pasimiršo buvusio Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio sklypo pirkimo istorija. Jis lengvatinėmis sąlygomis gautą sklypą galiausiai pardavė ir kainos skirtumą skyrė labdarai. Tačiau dabar į sklypo istoriją, rodos, įklimpo jo įpėdinis - naujasis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.
Sklypelis
© "Lietuvos žinios"
  • Prasiplėtė
  • Kiek?
  • Komentarai
  • Pavėlavo
  • Architektė
  • Neteisėta

    Prasiplėtė

    Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas gyvena Tarandėje naujausiame Vilniaus miesto rajone. Ten jau esama gatvių, už kurias atsako sostinės savivaldybė. A.Paulauskas savo pirminį sklypą praplėtė bene dvigubai - teisėtai. Bet jo paskutinis gestas prasiplėsti teritoriją vis dėlto sukėlė kaimynų pasipiktinimą.

    Seimo pirmininkas A.Paulauskas gyvena Tomo Žebrausko g. 6. Sklypukas solidus, juolab prisipirko papildomos žemės iš kaimynų. Tiesa, pirko ir sumokėjo tiek, kiek priklauso. Tačiau noras turėti dar daugiau radosi pavėluotai.

    Kiek?

    Pasiaiškinome, kokio ploto sklypą valdo Seimo pirmininkas A.Paulauskas. Iš pradžių apetitai buvo santūrūs: kaip dauguma Tarandės naujakurių nusipirko 15 arų. Paskui pasitaikė kita gera proga: kaimynas, Kovo 11-osios Akto signataras Zenonas Juknevičius, gavęs čia sklypą, statytis nė nemanė. LŽ duomenimis, kaip tik jis ir pardavė sklypą A.Paulauskui. Visą praėjusią vasarą dirbo darbininkai: tvėrė kapitalinę tvorą aplink namą. Betveriant ir grybštelėta dar - 7,7 aro atsidūrė A.Paulausko valdoje. Gal niekas nieko ir nesakytų dėl tų arų, tačiau jie užėmė šaligatviui skirtą vietą, tad žmonėms, gyvenantiems kaimynystėje, tai ne itin patiko.

    Kas padaryta, padaryta. Dabar būsto šeimininkui itin rūpi tuos savavališkai užsitvertus valstybinės žemės arus įteisinti kaip savo nuosavybę. Įdomu, kiek sumokėjo Seimo vadovas už šiuos arus? LŽ šaltinių teigimu beveik 8 arų žemės kaina Tarandėje - 20-24 tūkst. Lt.

    LŽ duomenimis, sprendimas įteisinti beveik 8 arų žemės lopinėlį kaip A.Paulausko nuosavybę gali būti priimtas jau šį ketvirtadienį miesto savivaldybėje.

    Komentarai

    Norėdami išsiaiškinti šią 7,7 aro šalia A.Paulausko namo istoriją, kalbinome daug specialistų, žemės įstatymų žinovų. Abstrakčiai daugelis aiškino ir komentavo noriai, konkretizavus faktą išgirdome daug atodūsių ir prašymų neskelbti pavardžių.

    Sklypai būstui statyti parduodami pagal galiojantį ėemės įstatymą bei Vyriausybės nutarimus, aiškinančius sklypo įsigijimo tvarką. Žemės įstatymas daug kartų tobulintas ir galiausiai liberalizuotas. Jau niekas nebeskaičiuoja arų "nuo iki".

    Miesto ribose leidžiama išsipirkti nuo 4 iki 20 arų žemės. Žinoma, jei leidžia valdžia ir nepyksta kaimynai. Pradžių pradžia - suplanuota teritorija. Niekas dabar nebegrūmoja ir dėl kokių nors kampukų, bet tuos žemės lopinėlius irgi reikia pirkti. Jei kvadratinis metras, du ar daugiau pasiimami savavališkai, apeinant įstatymus, laukia skaudi pamoka.

    Žemės įstatymas reglamentuoja ir bausmę. Jei žemės plotelis pasiimamas neteisėtai, ji gali būti atimta neatlygintinai. Tokią tvarką numato ir 1999 m. kovo 9 d., ir birželio 2 d. Vyriausybės nutarimai.

    Kai kurie kalbinti žinovai LŽ tvirtino, kad savivaldos pareigūnai iki šiol į savavališkas savininkų daromas nuosavų sklypų korekcijas reaguodavo gana liberaliai. Jei korekcijos įsitekdavo "proto ribose". Tačiau įstatymas kad ir už mažiausią priglobtą valstybės žemės lopinėlį reikalauja mokėti. Ar viskas, kas gali būti leidžiama eiliniam advokatui A.Paulauskui, gali būti atleista Seimo pirmininkui A.Paulauskui?

    Pavėlavo

    Labai santūriai LŽ informaciją teikė Pašilaičių seniūnas Ksaverijus Samsunovas. Išgirdęs, kokiu sklypu domimės, iškart pasakė: "Viską žino architektė. Ji ir pasakys. Aš tų dalykų nežinau. Viską sprendžia gyvenamųjų namų bendrija. Iš manęs jokių leidimų gauti nereikia. Tarandė priklauso miestui, tad miesto savivaldybė ir priims sprendimą. Mūsų funkcijos labai menkos. Mes galime suteikti gatvėms vardus, galime įsikišti, jei ten gyvenantys žmonės apsišiukšlins. Bausti galime. Tačiau kitokių reikalų nesprendžiame".

    Architektė

    Labai svarbi asmenybė gvildenant valdos klausimus yra architektė. Seimo pirmininko problemą Pašilaičiuose sprendžia Miesto plėtros departamento architektė Eglė Jacevičienė. Pasak jos, šį ketvirtadienį miesto valdyba spręs, leisti ar ne pakoreguoti namo valdos sklypą.

    Tiesą sakant, sklypas jau pakoreguotas, t.y. padidėjęs 7,7 aro. Ir gelžbetoninė tvora sėkmingai tuos arus saugo. Telikęs vienas momentas - įteisinti tą septynių arų nuosavybę. Tai ir bus padaryta, nes kas gi norės prieštarauti Seimo vadui?

    Neteisėta

    Tarandės žmonės stebi ir laukia, koks bus rezultatas. Šiaip ar taip, juk ne paprastas žmogelis sau pasididino žemės plotą neteisėtai. Sumąstė ir pasididino, t.y. atplėšė gabalą valstybinės žemės. O dabar per visus įmanomus kanalus siekia neteisėtai pasiimtą beveik aštuonių arų gabaliuką įteisinti.