aA
Buvusio Lenkijos prezidento Lecho Walesos (Lechas Valensa) prezidentavimo metais pasirašyti malonės prašymai virsta dideliu rūpesčiu ne tik jam pačiam, bet ir buvusiems šalies vadovo pavaldiniams.
Vos ne kiekvieną dieną Lenkijos žiniasklaida pateikia faktus apie tai, kad L.Walesa išleido į laisvę nemažą būrį žinomų nusikaltėlių, susijusių su vadinamąja Pruškovo (miestelio netoli Varšuvos) gauja.

Pasak spaudos, L.Walesa patenkino visoje šalyje ieškomo pavojingo nusikaltėlio, pravarde Lakštingala, malonės prašymą ir išleido jį į laisvę. Taip pat laisvėje atsidūrė nusikaltėliai "Prancūzas", "Masa", "Ali".

Lenkijos spaudoje buvo rašoma, jog "Masa" paliudijo, kad nusikaltėliai išėjo į laisvę tik dėl to, jog tuometiniams prezidento kanceliarijos darbuotojams, dešiniajai L.Walesos rankai, Mieczyslawui Wachowskiui (Mečislavui Vachovskiui) ir kanceliarijos juristui Lechui Falandyszui (Lechui Falandišui) davė po 150 tūkstančių JAV dolerių (600 tūkst. litų) kyšį.

Šiais pareiškimais susidomėjo Lenkijos generalinė prokuratūra. Tuo tarpu kalbėdamas per radiją Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis (Aleksandras Kvasnevskis) prisipažino, kad per pirmuosius penkerius prezidentavimo metus jis patenkino daugiau kaip 3000 malonės prašymų, tačiau tarp amnestuotųjų nebuvo žinomų nusikaltėlių, nes šiuo klausimu užsiima atskira žmonių grupė, kuri nuodugniai nagrinėja kiekvieną malonės prašymo bylą.

Tarp politikų pasigirsta balsų, jog reikia atimti iš šalies prezidento teisę suteikti malonę arba bent pasiekti, kad šis aktas būtų viešas ir visuomenė žinotų, kodėl kaliniai išeina į laisvę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.