aA
Prezidentas Valdas Adamkus pateikė Seimui įstatymo projektą, kuris supaprastintų ir palengvintų kai kurių nusikaltimų tyrimą ir nagrinėjimą. Pataisas V.Adamkus inicijavo atsižvelgdamas į tai, jog teisėsaugos pareigūnai daug laiko sugaišta net akivaizdiems nusikaltimams tirti.
V.Adamkus
V.Adamkus
Tai antradienį pranešė prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė. Teikdamas Seimui Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) 417 straipsnio pakeitimo, kodekso papildymo keturioliktuoju skyriumi ir kodekso aštuntojo skyriaus pripažinimo netekusiu galios įstatymo projektą, prezidentas siūlo į BPK įtraukti naują skyrių "Bylų supaprastintas procesas".

Jame numatyta, kad esant akivaizdiems nesunkių nusikaltimų požymiams tokia byla perduodama nagrinėti teismui ne vėliau kaip per penkias paras nuo baudžiamosios bylos iškėlimo. Teismas šia bylą galėtų pradėti nagrinėti nuo pat jos gavimo dienos ir tą pačią dieną ją išspręsti.

Įstatymo projekte siūloma pripažinti netekusiu galios BPK aštuntąjį skyrių "Bylų sumarinis procesas", nes įvedus supaprastintą procesą, šio skyriaus nuostatos netektų praktinės reikšmės.

Kuriant šį įstatymo projektą, buvo remtasi kai kuriomis rengiamo naujo Lietuvos baudžiamojo proceso kodekso projekto nuostatomis, atsižvelgta į Lietuvos Aukščiausiojo teismo ir Vilniaus apygardos teismo pasiūlymus ir pastabas.

Priėmus šį įstatymą, kitų teisės aktų koreguoti nereikės, jo įgyvendinimui nereikės ir papildomų biudžeto lėšų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.