aA
Vasario 25 dieną Valstybės departamento Demokratijos, žmogaus teisių ir darbo reikalų biuras paskelbė pranešimą apie žmogaus teisių padėtį pasaulio valstybėse 1999 metais.

Pranešime apie Lietuvą konstatuojama, jog Lietuvos Vyriausybė apskritai gerbia piliečių ir žmogaus teises, tačiau esama problemų kai kuriose srityse.

Anot pranešimo, policijos pareigūnai kartais muša ir kitaip fiziškai nederamai elgiasi su sulaikytaisiais, neretai pažeidžiami sulaikymą reglamentuojantys įstatymai.

Remiantis Lietuvos spaudos pranešimais, apžvalgoje teigiama, jog pagausėjo policijos brutalumo atvejų. Daugumoje atvejų nukentėjusieji nuo pareigūnų vengia kelti kaltinimus policininkams, baimindamiesi persekiojimo.

Kaip sakoma raporte, Vyriausybė pažengė, kovodama prieš policijos pareigūnų korupciją. Tačiau tebėra blogos kalėjimų sąlygos, o kai kuriose bylose įtariamieji per ilgai būna sulaikyti.

Anot pranešimo, dėl lėšų trūkumo dauguma kalėjimų yra perpildyti ir menkai prižiūrimi. Anot žmogaus teisių grupės, kalėjimų administracija nesiima pakankamų priemonių, kad būtų užkirstas kelias smurtui tarp kalinių.

Pranešime pažymima, kad Lietuvoje su tarptautine pagalba bandoma reformuoti pataisos sistemą, ir Seimas rengia naują Baudžiamąjį kodeksą, tačiau pabrėžiama, jog pažanga labai lėta.

Valstybės departamento pranešime kaip "rimtos ir augančios problemos" įvardijami smurtas ir diskriminacija prieš moteris ir vaikus, taip pat organizuotų nusikaltėlių struktūrų veiksmai prievarta arba apgaule įtraukiant moteris ir mergaites į prostituciją. Anot pranešimo, nukentėjusiųjų šeimos dažnai laiko jas dingusiomis be žinios ar pagrobtomis.

Gausu moterų teisių pažeidimų buityje, ypač tai susiję su sutuoktinių girtavimu. Anot pranešimo, instituciniai mechanizmai šiai problemai spręsti kuriami lėtai. Nėra oficialios statistikos apie moterų teisių pažeidimus buityje atskirai nuo kitų pažeidimų.

Kai teigiama pranešime, "rimta problema" yra vaikų teisių pažeidimas, susijęs su tėvų girtavimu. Pranešama apie gausėjančius atvejus, kai vaikai patiria smurtą, seksualinį išnaudojimą, tyčinį marinimą badu, yra mušami ir žudomi.

Pranešime pabrėžiama, kad Lietuva yra prekybos moterimis šaltinis ir tranzito punktas. Į didžiausius šalies miestus atgabenamos moterys iš Baltarusijos, Kaliningrado srities, Latvijos bei Lietuvos kaimų. Kai kurios jų vežamos toliau į Vakarų Europą ir kitur.

Remiantis deportuotųjų moterų skaičiumi, Vokietija, Izraelis, Nyderlandai, Danija ir Austrija yra įvardijamos kaip pagrindinės moterų prekybos kryptys.

Dauguma mergaičių ir moterų įviliojamos į prostituciją apgaulingais nusikaltėlių pažadais įdarbinti jas tarnaitėmis, šokėjomis ir padavėjomis, bei per melagingų vedybų skelbimus. Tačiau, remiantis deportuotųjų apklausomis, 70 proc. moterų žinojo tikrąjį jų kelionių į užsienį tikslą.

Anot pranešimo, Lietuvoje per metus išaiškinti trys prekybos asmenimis atvejai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.